Debat: Myten om svineeksport

Knud Haugmark, Skelhøjvej 25 C, 1., Kongens Lyngby skriver i  i JP  02.03.11

Til Kjeld Hansens indlæg om landbrugseksporten 26/2, ”Cheføkonom snakker for landbrugets syge moster”, kan tilføjes, at svineeksporten er en belastning for landet.

 

For dansk svineproduktion har trods enorme subsidier til bl.a. foderproduktionen, toldmure, oplagringstilskud og eksportstøtte givet milliardunderskud i mindst 10 år.

I 2011 ser branchen selv frem til at smide 3-4 mia. kr. i tab efter eksportgrisene. Pengene skal lånes til dels i udenlandsk valuta, så jo større eksport, jo større hul efterlader den i økonomien herhjemme.

Eksport er nemlig ikke et gode i sig selv. Kun når der ligger reel værdiskabelse til grund, er der noget at glæde sig over. Og svineproduktionen sætter med sine megaunderskud store værdier over styr hver eneste dag. Så den eksport er ikke noget at prale af. Tværtimod undergraver den landets økonomi.

Kilde/link

JP