ForsideDebatindlægDebat: Graversgaard laver citatfusk

Debat: Graversgaard laver citatfusk

-

Delvist bragt i JydskeVestkysten den 10 August 2011.

Det er beskæmmende, at nye folketingskandidater er så dårligt orienteret. Palle Graversgaard fra Bredebro (A) påstår for eksempel i avisen den 5. august, at ”Finansministeriet oplyste så sent som i december 2010 at » dansk landbrug er den sektor, som suverænt bidrager mest til Danmarks indtjening i udlandet og mere end søfart og medicin «". Der er tale om rent citatfusk. Denne ordlyd findes ikke ”Økonomisk redegørelse” fra Finansministeriet fra dec. 2009, som i øvrigt tager forbehold for tallene for landbrugseksporten.

Eksportindtægter fra alene søtransporten androg ifølge Danmarks Statistik i 2010 165 mia. Altså fire gange mere end det tal for landbruget på 40 mia. som Palle Graversgaard oplyser. Men Palle er blind for den simple kendsgerning, at eksport ikke er det samme som værdiskabelse. Det halve af de eksporterede landbrugsvarer, svinekødet, fremstilles med enorme subsidier og alligevel med endnu større underskud. Denne eksport nedbryder vores økonomi, og vi ville være rigere uden. Det er en kendsgerning, som de færreste forstår.

Graversgaard må over for mig pr. mail endvidere indrømme en anden faktuel fejl. Han skriver: ”Der er tale om hvert 20. landbrug som kontrolleres hvert år – svarende til 5%. Ikke hvert femte landbrug, som jeg desværre har fået det til.”

Men regeringen har derudover reduceret de lovpligtige dyrlægebesøg til en fjerdedel, givet landmændene fuld frihed til både at diagnosticere og behandle deres dyr med antibiotika.

(Nedenstående var udeladt i JydskeVestkysten)

Graversgaard påstår videre, at ”dansk landbrug drives mere skånsomt end i vore nabolande.” Dette er aldrig dokumenteret. Men Danmark ligger i den absolutte topklasse, når det gælder svinebedrifter, der er inficerede af resistent salmonella. 41% er ramt. (Eurostat).

Det er muligt, at der findes større syndere end Danmark, når det gælder pesticider. Men det er i Danmark så slemt, at en helt ny 80 meter dyb drikkevandsboring i Åbo ved Årslev Engsø er ubrugelig. Pesticidindholdet i vandet lå fem gange over grænseværdierne. Det koster vandkunderne i Århus mange millioner i tab. (Landbrugsavisen 3. juni). Hundreder af andre boringer er blevet lukket, fordi dansk landbrug spreder tusinder af tons gift, og en værdifuld ressource er ved at gå tabt for altid. Det vil derfor være udmærket, at produktionen flytter til udlandet og at dansk landbrug nøjes med at forsyne hjemmemarkedet. Landbrugseksporten er i virkeligheden eksport af skattekroner og ”import” af store mængder gylle, som jo rettelig skulle spredes der, hvor kødet spises. Med hensyn til at Danmark er ”i front med hensyn til dyrevelfærd” skal jeg gøre opmærksom på, at en stikprøvekontrol har afsløret at langt over halvdelen vanrøgter deres dyr. En stikprøvekontrol der omfattede 50 ud af de mange tusind svinebesætninger, afslørede overtrædelser af reglerne i 31 tilfælde. (BT 8. juli)

Gyllegas er et stort bedrag. Returgyllen indeholder flere næringssalte, nitrat og fosfat, end ikke afgasset gylle, men mindre kulstof, som burde bevare jordens struktur. Fordi man kunstigt reducerer udnyttelsesgraden til kun 57 % kan landmændene smugle 25% mere kvælstof ud på markerne, når de spreder returgyllen fra biogasværkerne. Desuden har tyske forskere advaret imod, at reaktortankene fremavler dødsensfarlige botulismebakterier, som allerede har slået tusinder af nordtyske køer ihjel. (Landbrugsavisen 22. juli)

Svineproduktionen bidrager med under fem procent af den samlede eksport og giver dundrende underskud. Den del af landbruget ville det være en befrielse at slippe helt af med hurtigst muligt.

--
Knud Haugmark
Skelhøjvej 25
2000 Lyngby
Mobil +45 20 41 77 88
Fastnet +45 46 96 494 8

Kilde/link