ForsideDebatindlægDebat: Pølsesnak om gyllegas.

Debat: Pølsesnak om gyllegas.

-

Bragt i Information, oktober 2011

Virksomhedskonsulent Thomas Alstrup skriver den 18. oktober, at det er et ”faktum at afgasset gylle optages bedre af planterne på markerne og dermed afgives mindre kvælstof til søer og vandløb.” Det er noget forblommet vås, for nu at sige det lige ud, og Alstrup papegøjer blot Akselborgs pseudoargumenter for, at landbruget skal have en masse tilskud til at forgasse deres gylle, så de kan sælge noget dårlig gas og noget hammerdyrt strøm til sagesløse forbrugere, som med rette føler sig pelset.

Sagen er, at gyllen ikke giver ret meget gas, så på biogasværkerne tilsætter man slagteriaffald, majsensilage eller andet, som kan nedbrydes i anlægget og udskille noget metan. Men næringsstofferne herfra opkoncentreres i gyllesuppen, som altså får øget indhold af vandopløselige næringssalte, der sandt nok kan optages af planterne, men de kan lige så let udvaskes til grund- og overfladevand, fordi gyllen er tyndtflydende og løber lettere ned i jorden. Ret beset skulle landmændene af denne grund råde over større arealer for at sprede returgyllen. For at undgå øgede arealkrav nedskriver man kunstigt gyllens næringsstofindhold til bare 57 %, hvor den reelt er over 80%. Det betyder på almindeligt dansk, at landmændene via biogasværkerne kan smugle ca 25% mere kvælstof ud på deres marker uden at det bogføres i deres gødningsregnskaber. Eller som Lemvig Biogas skriver i deres reklamemateriale: ”25 kilo udnyttet N mere…pga. de gunstige, lave lovgivningsmæssige udnyttelseskrav.”

Derudover er biogasreaktorerne rene ynglekamre for de farlige botulismebakterier, der netop trives, når kød rådner under iltfrie forhold. I Tyskland har man allerede mistanke om, at over 1000 køer er døde af botulisme, fordi deres græsmark var gødet med afgasset gylle.

Venlig hilsen

Knud Haugmark

Skelhøjvej 25 C

2800 Lyngby