ForsideFra vor egen verdenAxelborgs chefdyrlæge: Narkomaner kan misbruge autorisationsnumre til at få udleveret narko.

Axelborgs chefdyrlæge: Narkomaner kan misbruge autorisationsnumre til at få udleveret narko.

-

Axelborgs chefdyrlæge, Jan Dahl, har henvendt sig til redaktøren med en løftet moralsk pegefinger. Selvom han anerkender, at det er helt legalt, at offentliggøre en liste med alle dyrlægers autorisationsnumre, mener han også at narkomaner kan ringe til apotekerne og give sig ud for at være for eksempel Jan Dahl, opgive hans autorisationsnummer og bestille receptpligtig medicin herunder narkotiske stoffer. Det er sådan set korrekt, at dyrlæger identificerer sig over for apoteker med deres autorisationsID, men dette firecifrede tal er ikke på nogen måde hemmeligt. For eksempel skal det fremgå af alle dyrlægernes papirrecepter.
To opringninger til forskellige apoteker tegner da også et andet billede. En større veterinærafdeling i Himmerland oplyser eksempelvis, at man fra apotekets side altid checker, hvis dyrlæger, som ikke er kendte af apoteket, bestiller for eksempel opiater, som i praksis ikke anvendes til dyr. Alligevel forsøger Jan Dahl mobbe redaktøren med for eksempel følgende svada:

”Kære Knud. Jeg har altid holdt mit autorisationsnummer for mig selv. Jeg er mere varsom med mit autorisationsnummer end med mit cpr-nummer. Nu kan enhver narkoman eller svindler så identificere sig som mig, med navn og autorisations-nummer. Når jeg kontakter apoteket for at få medicin til min meget store praksis bestående af min egen kat, hund og hest, samt min svigermoders katte, så identificerer jeg mig med mit navn og mit autorisationsnummer. Det kan hvem som helst så gøre fremover. Det synes jeg da er en fremragende hjælp til misbrugere, at de nu har fri adgang til alle navne og autorisationsnumre.
Mvh Jan Dahl”
og fortsætter:

”Ja, det er muligt, at den (listen over autorisationsnumre, red.) er udleveret af central-administrationen. Men det fritager ikke for moralsk ansvar. Jeg skal ikke kunne sige, hvad juraen er, men nu kan enhver ringe til apoteket og udgive sig som mig med autorisationsnummer og navn. Så jeg er sådan set ligeglad med om juraen er i orden. Jeg er bare som privatperson voldsomt utilfreds med at mit navn og autorisationsnummer nu er tilgængeligt for enhver narkoman i Danmark.”

Og kommer lidt senere helt op i det røde felt:
”Men hvis mit navn og autorisationsnummer misbruges på grund af dig, så er det din skyld. […] du fraskriver dig ansvaret for misbrug af mit autorisationsnummer, og er ligeglad med konsekvenserne. Altid rart at vide, hvor man har folk.”
Han slutter af med denne salut:
”Men godt, at du kan yde service til narkomaner og andet godtfolk.”

Sickpigs.dk’ redaktør har rådet chefdyrlægen til at henvende sig til sin forening eller fødevaremyndighederne, som kunne skride ind, hvis der virkelig skulle være grund til det. Sickpigs.dk er naturligvis ikke ansvarlig for andres påståede misbrug af hr. Dahls autorisationsnummer. Der er tale om et kluntet forsøg på at chikanere redaktøren, og Jan Dahl har da heller ikke fundet bare et eneste lille, bitte eksempel på, at hans teori holder vand.
Sickpigs.dk vil fremover offentliggøre autorisationsnumrene, da de kan bruges til at fremsøge danske dyrlægers i nogle tilfælde overdrevne udskrivning af antibiotika til svin i den offentligt tilgængelige database Vetstat. Især svinefagdyrlæger er kendte for at være generøse med antibiotika, fordi dette stof kan fremme tilvæksten og dermed produktiviteten, uden at der er tale om egentlig sygdom. Antibiotika anvendes stadig som vækstfremmere.
Vi gætter på, at Jan Dahl er sendt i byen af svinefagdyrlægerne, der ikke bryder sig om, at deres rundhåndede udskrivninger bringes i detaljer her på siden.
Det er naturligvis angribeligt at sætte sundhedsvæsenet og folkesundheden under pres på grund af resistensudvikling forårsaget af medicinudskrivning til de danske svin. Hvis svinefagdyrlægerne tror, at de kan ikke slippe af med deres moralske dilemma ved at slå budbringeren ihjel, så må de hellere skynde sig at blive klogere.
PS: Jan Dahl har ikke reageret på et tilbud om at få bragt et indlæg her på siden.