ForsideMRSADebat: Hemmeligholdt eksport truer tyske landmænd

Debat: Hemmeligholdt eksport truer tyske landmænd

-

Kjeld Hansen gårdejer og journalist, Tåstrupvej 31, Klippinge, skriver i  JydskeVestkysten 15.04.2012

Rundt regnet 1250 levende grise køres hver time døgnet rundt over den dansktyske grænse. Det svarer til 30.000 dyr på en ganske almindelig hverdag. Mindst hvert 7.
svin i denne årlige eksport af otte millioner ( 2011) danske svin kan være inficeret med de superresistente MRSA-bakterier. Det er stafylokokker, som almindelig antibiotika ikke bider på.
Trods smittefaren eksporteres millioner af levende svin, uden at der gøres noget for at beskytte de mange sagesløse personer, der kan komme i kontakt med inficerede dyr langs den lange transportvej.
Tværtimod holdes det hemmeligt, hvilke virksomheder der producerer de farlige bakterier, og hvilke svinetransporter der kører de inficerede dyr ud af landet.
* Ganske vist ligger Fødevareministeriet inde med en liste over danske agro virksomheder, hvor der er konstateret MRSA-bakterier.
Der er tale om mindst 16 procent af de undersøgte svinefabrikker, men den liste må offentligheden ikke se. Fødevareminister Mette Gjerskov finder » det ikke relevant at videregive oplysningerne til forbrugerne på specifikt bedriftsniveau « , som det hed i et svar til folketinget i marts i år.
Alle levende dyr, der eksporteres, skal være forsynet med et sundhedscertifikat. Det udfærdiges af en embedsdyrlæge, der foretager en klinisk undersøgelse af dyret inden for 24 timer før afsendelse.
Af certifikatet fremgår, om svinene er fodret med østrogener, har været i nærheden af dioxin eller radioaktive isotoper.
Men ikke et ord om dyrenes stafylokok-status. MRSA-infektioner kan være meget smertefulde og langvarige at kurere, og i værste fald er de dødbringende. Patienter skal holdes isolerede og kan kun behandles med ganske få typer antibiotika, der fremkalder voldsomme bivirkninger i stil med kemoterapi. Behandlingerne er også op til tre gange så kostbare for sundhedsvæsenet som banale streptokok-infektioner.
* Når det går op for sundhedsvæsenet i de nordtyske delstater, at et stigende antal MRSA-patienter kan sammenkædes med importen af otte millioner levende svin fra Danmark, vil der være nærliggende at sende regningen til importøren.
Og når det kommer frem, at den danske fødevareminister har en hemmeligholdt liste over inficerede agro virksomheder, vil det være endnu mere nærliggende at kræve hende til ansvar.
Lad os få stoppet det utiltalende hemmelighedskræmmeri, før denne sag løber løbsk. Lad os få data på bordet, så kan folk selv tage deres forholdsregler. Danskere såvel som tyskere.