Forsidebagatellisering af MRSA-farenMRSA-positive kan frit arbejde på hospitaler

MRSA-positive kan frit arbejde på hospitaler

-

Her kan MRSA-positivt personale frit arbejde på alle afdelinger
Herlev Hospital. Her kan MRSA-positivt personale frit arbejde på alle afdelinger

Sundhedsstyrelsens vejleding siger bl.a:

Sundhedspersonale, der bor på gård med svinebesætning, skal kun lade sig teste såfremt en person i husstanden er fundet MRSA-positiv, jf. Vejledningens kapitel 7.2

Det er altså helt i orden, at gå på arbejde, hvis svinene er positive, men ingen på gården er blevet testet, enten fordi de ikke vil, hvilket er udbredt, eller fordi man affinder sig med, at man skal have MRSA, når man arbejder med svin, hvilket også er en udbredt holdning. Kun hvis der er synlige sygdomstegn, skal man holde sig hjemme

Sundhedspersonale der har fået påvist MRSA
Sundhedspersonale, der har fået påvist MRSA, uanset årsag, skal oplyse arbejdsgiver herom. Sundhedspersonale med MRSA – bærertilstand må som hovedregel møde på arbejdet, når de har modtaget mundtlig og skriftlig instruktion fra klinisk mikrobiologisk afdeling/infektionshygiejnisk enhed og er startet behandling. Man må dog ikke have symptomer på akut sygdom som luftvejsinfektion, sår eller bylder.

Personalet kan altså arbejde normalt, blive behandlet med desinficerende creme og sæbe, måske blive MRSA -negativ, gå i byen og hjem med en svinepasser, blive inficeret, gå på arbejde, blive behandlet osv. adskillige uger eller måneder, før det bliver tale om en “omplacering”, hvortil det så end måtte være. Det bemærkes, at først efter “gentagne behandlingssvigt” overvejer man en omplacering.

I særligt følsomme arbejdssituationer, fx ved arbejde på en neonatal eller intensiv afdeling, samt hvis pågældende har individuelle risikofaktorer eller gentagne behandlingssvigt, kan der efter aftale med arbejdsstedet blive tale om omplacering, indtil pågældende er fundet MRSA – fri.

Så der er altså en smitterisiko fra personalet. Og kun i disse særlige tilfælde sker omplaceringen indtil den pågældende er fundet MRSA-fri.

For sundhedspersonale, der fortsat får påvist MRSA, kan ledelsen træffe aftale om eventuel omplacering til mindre følsomt arbejdsområde.

Men altså først efter at den pågældende har arbejdet i lang tid på almindelige afdelinger.

Oplysningspligt til arbejdsgiver, hvis man får påvist MRSA, samt undersøgelse i forbindelse med udbrud på arbejdsstedet er ifølge dispensation fra Helbredsloven.

 

Det fremgår, at personale er juridisk forpligtet til at oplyse, at de har MRSA til deres arbejdsgiver med henvisning til Helbredslovens § 4, (smittefare, der er en væsentlig risiko for andres sundhed).

Læs den seneste præcisering af dette.

Regler for MRSA positivt personale