ForsideMRSAMrsa myndighedssvigtRadio 24syv: syv smittes med MRSA dagligt

Radio 24syv: syv smittes med MRSA dagligt

-

Mange svin dør af stress, Bemærk brokken

7 danskere smittes dagligt med livsfarlig svinebakterie

I perioden 1. til 17. oktober er 7 danskere om dagen blevet smittet med den multiresistente stafylokok-bakterie MRSA CC398 – også kaldet svine-MRSA.
Det viser tal fra Statens Serum Institut, som Radio24syv har gennemgået med to af landets førende eksperter.

Af Mette Kathrine Larsen, Radio24syv

I løbet af de første 17 dage i oktober er antallet af svine-MRSA-smittede steget med 110 – svarende til knap syv nye tilfælde om dagen. Det viser tal fra Statens Serum Institut som Radio24syv har gennemgået med to af landets førende professorer i mikrobiologi.

Og med den smittefrekvens vil der indkomme ca. 2500 nye MRSA-tilfælde det næste år. Det fortæller professor i mikrobiologi og overlæge ved Odense Universitetshospital, Hans Jørn Kolmos:

”Det ser ud som om, at der er en trend i det her. Og det tyder på, at det ikke har kulmineret endnu og at vi stadig ser en stigning, for der er også sket en stigning i de foregående måneder. Så på den måde passer oktober-tallene meget godt ind i den store sammenhæng ”, siger han til programmet Reporterne på Radio24syv.

Og de 7 danskere der gennemsnitligt bliver smittet med svine MRSA om dagen, er kun toppen af isbjerget, fortæller ledende overlæge og professor ved klinisk mikrobiologisk afdeling på Århus Universitetshospital, Svend Ellermann-Eriksen:

“Der vil være mange flere, som vi ikke har opdaget. Vi undersøger kun dem, der er i kontakt med hospitalsvæsnet. Resten ved vi ikke noget om”, siger han til programmet Reporterne på Radio24syv.

Bakterien vil ikke stoppe ved stalddøren:

Hvis smittefrekvensen fortsætter som nu – med 2500 potentielt nye smittede det næste år –  vil vi mærke en stor belastning på det danske sundhedsvæsen, mener Svend Ellermann Eriksen:

“Hver gang en patient kommer ind, skal han isoleres på en enestue. Derudover skal der også bruges ekstra remedier, så det koster flere penge. Og det tager længere tid. Det er en belastning af et hospitalssystem, der i forvejen er belastet”, siger han til programmet Reporterne på Radio24syv.

Et andet problem ved en stigning i smittefrekvensen vil i følge Hans Jørn Kolmos være, at vi vil se flere MRSA-smittede, som ikke har direkte kontakt til svinestaldene:

“Det er et problem, fordi det fører til en større spredning, og fordi bakterien i større og større udstrækning vil vænne sig til mennesker”, siger han til programmet Reporterne på Radio24syv.

Plan for begrænsning af smitte er en lappeløsning:

D. 3. juni i år lancerede fødevareminister Dan Jørgensen en fempunktsplan, der skal begrænse svine-MRSA til staldene. Ifølge denne plan skal smitten fra stalddøren til det omgivende samfund bremses bla. ved obligatorisk håndvask og tøjvask for alle, der arbejder med grise.

Og selv om vi skal tage den plan meget alvorligt, er det slet ikke godt nok, mener Hans Jørn Kolmos :

“Det er et vigtigt grundlag, men vi bliver nødt til også at se på smitteudbredningen i svinestaldene. Alt andet er lappeløsninger. Vi stopper smittespredningen ude i staldene ved først og fremmest at undersøge hvor udbredt smittet er i toppen af avlspyramiden. Lige nu ved vi jo ikke engang hvor smitten sker”, siger han til programmet Reporterne på Radio24syv.

Radio24syv har forsøgt at få en kommentar fra fødevareminister Dan Jørgensen, men det har ikke været muligt