ForsideFinansielle landbrugstabLandbruget koster 25 mio. kr. om dagen i afskrivninger. Pengene fosser ud...

Landbruget koster 25 mio. kr. om dagen i afskrivninger. Pengene fosser ud af bankerne

-

Niros opgørelse af bankernes eksponering til landbrug, fiskeri osv.

Bankekspert Nicholas Rohde fra Niro Invest har for Berlingske Business fundet de banker, der har mest på spil i landbruget.

Tallene viser, at bankernes lån er faldet fra 147 mia. kr. i 2008 til 102 mia. kr. i 2013, hvoraf en stor del af faldet skyldes nedskrivninger på overbelånte landbrug. Men situationen kan nu igen blive alvorlig:

»Sektoren har været indstillet på, at der ikke skal ske nye bankkrak, men ultimativt kan det ikke fuldstændig afvises. Har en bank en lille solvensoverdækning er der ikke plads til ret mange yderligere nedskrivninger,« siger Nicholas Rohde. Også Ulrik Nødgaard, direktør i Finanstilsynet, forudser nye store nedskrivninger: »Hvis det her bliver længerevarende og rammer landbrugets indtjening, kan de landbrugstunge banker få nye større nedskrivninger.«

via Ny landbrugskrise rammer bankerne – Fødevarer | www.business.dk.

Det fremgår ikke af artiklen, hvor stor en del af faldet, som skyldes tilbagebetaling af gælden eller hvor stor en del, som hidrører fra landbruget alene. Gælden til realkreditinstitutioner er ikke medregnet i NIROs opgørelse.

Men hvis vi ser bort fra disse forhold, ser regnestykket således ud

Gæld 2013: 147.553.000.000

Gæld 2008: 102.363.000.000

Nedskrivninger 2008-2013: 46.182.000.000

Hvilket svarer til rundt regnet 25 mio. om dagen, året rundt, lørdag og søndag incl.

Beløbet er nok lidt mindre, men næppe nok til at ændre på, at landbruget er et dyrt bekendtskab. For hertil skal lægges skattyderbetalte subsidier, et stort antal andre tilskudsordnnger, forskning og udvikling, eksportgarantier samt afledte udgifter i form af nedskrevne ejendomsværdier for naboer til svinefabrikker, tab af drikkevandsressourcer, beskyttelsespenge for vandboringer, tab af naturværdier osv.

Hvis man derimod medregner afskrivninger på realkreditten, bliver den daglige udgift til at holde dansk landbrug kørende nok noget højere.