ForsideAntibiotika og resistensHør svinebondens tåbelige argumenter for at svine med zinkoxid til smågrisene

Hør svinebondens tåbelige argumenter for at svine med zinkoxid til smågrisene

-

zink
Svinebonde med foderskovl fuld af zinkoxid. Klik på billedet for at se Politikens film.

Politiken har været på tv-optagelse i en svinestald, og her fortæller en svinebonde, at han bare følger sin dyrlæges anbefalinger (dyrlægen er betalt af landmanden). Han indrømmer at diarré er forårsaget af, at smågrisene vænnes for tidligt fra og har det helt fint med at fodre med et tungmetal, som også anvendes i hvid maling.

Desuden oplyser han, at mælkepulver bruges som svinefoder.

Selv om det kun er et par grise, kan jeg fornemme, hvis der er diarré. Jeg kan lugte en syg gris, lige så snart jeg træder ind i rummet. Det kommer med erfaringen«, siger Søren Helmer, der står midt i en grisestald med omkring 600 smågrise, der tumler, hyler og kæmper om at komme til fodertruget.

Han er vant til at skulle identificere, om der er sygdom på vej i stalden. Smågrise som dem her får nemlig ofte problemer med maven, fordi de efter fire uger bliver fjernet fra soen og derfor ikke har nået at udvikle en tarmflora, der er klar til at fordøje fast foder.

Men i dag lugter lorten i stalden, som den skal. Det gør den sandsynligvis, fordi Søren Helmer kommer ekstra zink i smågrisenes foder, indtil de er seks uger gamle. Det har nemlig vist sig, at Zinkoxid stabiliserer smågrisenes maver og forhindrer mange tilfælde af diarré.

via Svinebonde bruger zink: Jeg kan lugte en syg gris – Politiken.dk.

zinkhvidt
Netside om salg af zinkoxid, ikke som svinefoder men som pigment i maling.