ForsideMRSAAdvokat: Venstre og Dansk Folkeparti øger MRSA-stafylokotrykket på befolkningen i Randers Kommune

Advokat: Venstre og Dansk Folkeparti øger MRSA-stafylokotrykket på befolkningen i Randers Kommune

-

Til borgmester Claus Omann Jensen med kopi til byrådet, direktionen og pressen

 

Flertallet i Randers byråd, Venstre og Dansk Folkeparti, har med stemmerne 16 mod 15 (Konservative, Radikale, Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Velfærdslisten og Beboerlisten) besluttet, at alle kommunale institutioner skal garantere, at der er svin på menuen.

 

Beslutningen har vakt opsigt både lokalt, nationalt og internationalt.

 

Et af problemerne med svin er, at svinene i stigende omfang er smittet med MRSA som følge af præventiv tvangsfodring af svinene med antibiotika, som har medført udviklingen af multiresistente MRSA-CC398 bakterier. Op imod 12000 danskere er nu smittet med MRSA-CC398, som blandt andet kan resultere i store sår, som ikke kan heles.

 

En del af de borgere som er ramt af MRSA-CC398, indlægges på sygehusene, hvor de gennemgår en meget personalekrævende isolationsophold på enestuer jf. nedenhængte klip fra DR-Bornholms hjemmeside.

 

Samtidig har undersøgelser vist at 30% af det svinekød, der er i supermarkedernes kølediske er smittet med MRSA-CC398.

 

På den baggrund anmodes borgmesteren om jf. Kommunestyrelseslovens § 9 og § 11 at besvare følgende spørgsmål på byrådsmødet mandag d. 8.2.2016:

 

  1. Hvor mange borgere i Randers Kommune har i hvert af årene 2011-2012-2013-2014 og 2015 været indlagt i isolation på enestue på sygehuse fordi de er smittet med MRSA-CC398?
  2. Da flertallet i Randers byråd, Venstre og Dansk Folkeparti, med stemmerne 16 mod 15 har besluttet at gøre det obligatorisk at servere svinekød i de kommunale institutioner, bedes borgmesteren oplyse, hvor meget forbruget af svinekød forventes at stige i de kommunale institutioner som følge af byrådsflertallets beslutning?
  3. Agter at byrådsflertallet i anledning af beslutningen om obligatorisk svinekød i kommunale institutioner at iværksætte yderligere bestræbelser med henblik på at undgå yderligere spredning af de multiresistente MRSA-CC398 bakterier, som kan være livsfarlige for syge/svækkede børn og andre syge/svækkede borgere, herunder ansatte? I givet fald: hvori består de forebyggende bestræbelser?
  4. Agter Randers Kommune i den forbindelse at oplyse borgerne om, hvilke svinebesætninger i Randers Kommune og omliggende kommuner, der er smittet med MRSA-CC398 jf. den nye højesteretsdom http://www.dr.dk/nyheder/indland/journalister-vinder-i-hoejesteret-nu-offentliggoer-vi-mrsa-smittede-svinefarme
  5. Hvilke bestræbelser gør Randers Kommune allerede for forhindre at befolkningen smittes med MRSA-CC398 bakterier – og i givet fald, hvilke yderligere bestræbelser agtes iværksat?
  6. Beslutningen om svinekødspåbud har vakt international opsigt jf. http://www.sueddeutsche.de/panorama/debatte-um-toleranz-daenische-stadt-zwingt-schulkantinen-dazu-schweinefleisch-anzubieten-1.2826678
  7. Var det en tilsigtet virkning af byrådsflertallets beslutning, at Randers Kommune derved opnåede at blive brandet lokalt, nationalt og internationalt som byen med Schweinefleisch-Zwang jf. bagsiden af Politiken søndag d. 24.1.2016: http://politiken.dk/magasinet/sketiugen/ECE3029779/schweinefleisch-zwang/
  8. Svinekødsbeslutning er jo en del af den omkonstitueringsaftale Venstre og Dansk Folkeparti (de forenede aftalebrydere) indgik før sommerferien 2015, hvor udvalgsformændene Daniel Madie, Konservative, Kasper Fuhr, Velfærdslisten og Bjarne Overmark, Beboerlisten blev politisk udrenset i strid med konstitueringsaftalen efter kommunalvalget i november 2013. Mener borgmesteren at forløbet efter aftalebruddet har gavnet Randers Kommune?

 

Borgmesterens svar bedes givet i byrådssalen og bedes ligeledes sendt skriftligt.

 

Nærværende bedes sat på byrådets dagsorden i sin fulde ordlyd.

 

Venlig hilsen

Bjarne Overmark, byrådsmedlem for Beboerlisten, tlf. 2221375