Amerikanerne spiser mindre rødt kød.

1-1-DSC04978Vores kollegablog her på nettet, Globalen.dk, har opsnuset en rapport om amerikanernes klimabelastende spisevaner. Det viser sig i følge nogle beregninger, som nok ikke alle vil være enige i, at en amerikaneres udledning af drivhusgasser forbundet med fødevareforbruget er faldet med 9 pct. i perioden 2005 til 2014; fra 1.932 kg til 1.762 kg. Globalen fortsætter:

Det fremgår af en ny rapport fra den amerikanske miljøorganisation Natural Resources Defense Council (NRDC). Det skriver flere medier. Befolkningen har skåret forbruget af rødt kød med 19 pct., hvilket svarer til, at man har undgået forureningen fra 39 mio. bilers kørsel på et år. Desuden drikker amerikanerne mindre mælk, spiser mindre svinekød, skaldyr og højfruktose majssirup, der også er klimabelastende. Til gengæld er deres indtag af ost, smør og yoghurt, som ligeledes udleder store mængder drivhusgasser i produktionen, øget.

Artiklen beretter videre, at dette ikke skyldes hensyn til klimaet, men snarere, at prisen på oksekød er steget. Den vil falde igen og dermed normaliseres forbruget igen. Endvidere har Amerika eksporteret mere oksekød, så forbruget er altså i nogen grad blot flyttet væk fra USA.

Globalen oplyser ikke, om der er tale om en netto-sænkning af klimabelastningen, når man medregner disse forhold.

Kilde: Amerikanerne har sænket deres klimabelastning ved at spise færre bøffer | Globalen – nyheder om dyrevelfærd, klima og miljø


PS: Globalens redaktør skriver i en mail til redaktionen bl.a:

Jeg kan oplyse, at rapporten udelukkende knytter sig til klimabelastningen forbundet med amerikanernes spisevaner, og derfor er der ingen oplysninger om den overordnede klimabelastning, eller hvordan andre eksternaliteter spiller ind i forholdet.