ForsidePrognosebarometeretNy jubelprognose fra Seges: 6,8 mia. kr. mere i kassen

Ny jubelprognose fra Seges: 6,8 mia. kr. mere i kassen

-

I følge Landbrugsavisen får “landbruget” et overskud i 2017, hvilket er en helt ny situation.

Seges mener, at dette skyldes bedre priser på smågrise og mælk, men ser bort fra “bytteforholdet” som jo inddrager udgifterne til foder, hjælpestoffer, personale, renter mv.

Det ser altså ud til at prognosen er lavet med det ene øje lukket.

Her på redaktionen tager vi sjældent Seges hallelujabudskaber alvorligt. Der går som regel ikke lang tid, før de dementeres. Det vil også ske med denne spådom fra de halvblinde regnedrenge på Axelborg. Prognoserne langes ud dels for at forbedre landmændenes lånemuligheder og dels af politiske grunde. De skal lægge et røgslør ud, så politikerne ikke se at dansk landbrug reelt befinder sig i et økonomisk kollaps. Og politikerne æder de gyldne drømme med stor vellyst. For så skal de ikke tage stilling til, at landbrugets milliardgæld aldrig kommer hjem.

Først når Seges fortæller om, at gælden falder over en årrække, er der grundlag for, at økonomien hos bønderne er forbedret.

Landbrugsavisen meddeler det glade budskab med bl.a. disse linjer:

Svineheld »Især svineproducenterne har udsigt til en særdeles fornuftig indtjening i 2017,« siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef på Seges. Han forklarer konjunkturvendingen med stærk efterspørgsel fra Kina og andre asiatiske lande. Dertil kommer en global begrænsning af landbrugsproduktionen i 2015 og 2016, hvor priserne generelt set var meget lave. Svineproducenterne går fra et gennemsnitligt driftsresultat efter ejerløn på minus en halv mio. kr. i 2015 til et forventet overskud på næsten 1,4 mio. kr. i 2017.

Man trækker også kinakortet.

»Landmændenes indtjening stiger, fordi priserne på mælk og svinekød drives i vejret af en stærk efterspørgsel fra især Asien anført af Kina. […],« forklarer Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i Seges.

Vi har tidligere påpeget at kun en ganske lille den af eksporten fra Danmark går til Kina. Hvis det virkelig passer, at priserne “drives i vejret”, så vil produktionen lynsnart følge after, og priserne igen stabiliseres på et lavere niveau. Men det ser  de lalleglade sandsigere på Axelborg ikke.

Kilde: 2017-prognose: 6,8 mia. kr. mere i kassen | Landbrugsavisen