Leder: Greenwashing af klimabelastende mælk.

20170628_160608-1798008781
Rene hænder, nystrøget skjorte og velfriseret bondemand skal sælge de GMO frit fodrede køers mælk

Økologi i metermål

Der er gået inflation i grøn produktion, for selv om økologiske køer ikke får GMO foder, lanceres nu et nyt mælkekoncept, hvor køerne altså ikke er økologiske, men alligevel overholder reglen om ikke at servere  genmodificerede forderstoffer for dem. Hvorfor nu det?

Landbruget som sådan tager jo ikke afstand fra genmodificerede planter, som kan sprøjtes med for eksempel Round-Up eller fra genmodificerede dyr. Og der er heller ikke et stærkt pres fra kunderne for at undgå de genmodificerede produkter i kvægfoderet. Ja der er overhovedet ingen dokumentation for, at denne produktion har nogen positiv virkning på miljøet.

Det ser ud til at mælkebønderne har “opfundet” et særligt “feel-good” produkt, som kan sælges for en højere pris til bekymrede, velhavende forbrugere i den højere middelklasse. De betaler gerne lidt ekstra for at få dulmet nerverne og plejet den gode miljøbevidsthed, selv om alle køer er en stor klimabelastning, og især de økologiske køer, der kan komme på græs om sommeren, står for en væsentlig del af udvaskningen af næringsstoffer til vandmiljøet.

20170707_163035-1734541687
Velbarberet og i helt rent og nystrøget arbejdstøj smiler bonden til kunden…de renvaskede røde køer (der ligner RDM, rød dansk malkerace) glor bare dumt
20170630_0808002075470915
Masser af halm, bjerge af foder og en kærlig staldarbejder i helt rent tøj skal nok få pengene op af lommerne på Irmasegmentet på Østerbro