Axelborg puster eksporttallene op.

-

Efter at offentligheden er blevet klar over, at der ikke kommer et svineeventyr i Kina og aldrig har været noget kinesisk eksportboom, hvilket man fra på Axelborgs og politisk side har forsøgt at bilde os ind, puster Axelborgs propagandamaskine nu eksporten af landbrugsteknologi til østen op.

Under overskriften:“Eksporten af landbrugsudstyr stiger med flere hundrede millioner kroner”  meddeler JyllandsPosten med inspiration fra Axelborg bl.a:

I 2016 var eksporten af dansk udstyr og maskiner til det globale landbrug på 12,3 mia. kr. – 2 pct. mere end året før. Og en stigning på mere end 2,5 mia. kr. siden 2010.

Som sædvanlig ser man udelukkende på bruttoeksporten og altså ikke gevinsten ved eksporten, men en stigning på skaldede 2 procent skal man ikke falde på halen for. Måske er overskuddet faldet endnu mere?

Og underrubrikken: “Danske producenter af landbrugsudstyr præges af udviklingen i råvarepriser på kød, korn og mælk. Netop nu er der derfor stor optimisme om salget – især til eksportmarkederne øst for Rusland.”

Men der er på ingen måde tale om en stigning. Faktisk er salget til østasien faldet fra 968 til 801 mio siden 2013.

I forhold til 2008 er der sket et langt værre fald i bruttoeksporten, hvilket fremgår af en figur, som de selv har lavet inde på Axelborg. I 2008 var salget på 12.509 mio. Det raslede ned til bare 12.056 eller med 3,6% i 2016.

Det eneste, der ligner belæg for påstanden om at salget vil stige med “flere hundrede millioner kroner” er en “konjunkturmåling”, som man altså betegner et spørgeskema om forventningerne til fremtiden. Resultatet fortolkes som en ædruelig spådom, for der er da nogle producenter af landbrugsudstyr, der ser lyst på fremtiden.

Sagen er jo nok snarere, at det jo er mislykkedes for Axelborg at overbevise politikerne og befolkningen om, at vi skal lave grise i Danmark for at eksportere “en container i timen” til Kina.

Nu hedder det sig, at vi skal opretholde en miljøbelastende  og urentabel produktion, fordi de kinesiske grise skal bo i danskproducerede staldanlæg. Eller som de samme landbrugsvillige journalister, på Finans.dk. praler:

Gigantiske industristalde fra Danmark skal brødføde kinesere.

Journalisterne, der ser ud til at gå Lars Attrup i bedene som Axelborgs villige løbedrenge,  citerer endvidere en dansk producent af lavteknologiske metalbure til grise for at sige:

Den danske måde at producere svinekød på skal vi have med til eksempelvis Kina, hvor vi ikke kan profilere os på det billigste udstyr.

[…]

Derfor er det afgørende, at det danske landbrug fortsat udvikler sig og har mulighed for det her i landet,« mener salgsdirektør Jesper Bech, Jyden.

Kilde: Eksporten af landbrugsudstyr stiger med flere hundrede millioner kroner