ForsideDrivhuseffektLeder: Herregud, han er jo bare en stakkels lille socialdemokrat...

Leder: Herregud, han er jo bare en stakkels lille socialdemokrat…

Man fristes til at trække på skulderen over Sass Larsens uformåenhed. Men den er nok i virkeligheden generel.

-

Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, mener ikke, at det skulle være nødvendigt med afgifter på flyrejser eller oksekød for at redde klimaet.

Han betragter energilagring som et »teknologisk fix« på klimaproblemerne.

»Der ligger nøglen til det meste,« siger han.

Joe, men der findes ingen tekniske løsninger i øjeblikket. Han kunne lige så godt foreslå at tæmme lynet. Eller at opsamle metan fra befolkningens endetarme. At forlade sig på et teknisk fix for vestens storforbrugere af energi er som at spille russisk roulette med klodens liv.

Men det fatter hverken Henrik Sass eller ret mange andre. Mennesket er ikke skabt til både at skulle indse dets snarlige forsvinden og samtidig løse noget så komplekst og ukendt som drivhuseffekten.

Demokrati er nærmest en hæmsko. Hverken populister fra venstre, som Sass, eller højre, som Vermund eller Tulle, tør eller kan forstå, at vi er nødt til at dele vores overforbrug med de fattige i Afrika, Asien og Sydamerika.

Vi skal være fattigere. Vi skal sige farvel til biler, modetøj, kødmad og mælk, boligkvadratmeter, timedrift, lækre kontorer, nye cykler og en hel masse andet. Vi skal reparere vores tøj, biler, huse, radioer, mobiler osv. i stedet for at løbe nyt. Cykelferie. Grøddage. Hakkejern.

Det overstiger de flestes abstraktionsniveau. Vores fatteevne magter ikke opgaven. Så vi forfalder til en metafysik, hvor tekniske fix redder i hvert fald os i den vestlige verden.

Då skide være med de andre.

De kan jo ikke engang snakke dansk

https://jyllands-posten.dk/politik/ECE11265782/henrik-sass-glem-afgifter-paa-koed-og-flyrejser-teknologisk-fix-skal-loese-klimaproblemerne/

PS: præstedatter og radikaler Ida Auken mener med samme grad af eskapisme, at man kan “belønne” flyselskaber, der bruger biobrændsel ved at indføre afgifter på flyrejser. Hun bliver stegt som alle andre.