ForsideDrivhuseffektLeder: Greenpeace goes green

Leder: Greenpeace goes green

Det tog lidt tid inden idealisterne hos Greenpeace så lyset. Men nu er realiteterne gået op for dem. Økologi duer ikke som klimatiltag og antallet af dyr skal ned uanset hvor mange eller få vegetarer der måtte være.

-

Slut med forblommede besværgelser om økologi. Slut med formaninger om, at vi skal spise mindre kød. Greenpeace Danmark har udsendt fem gode grunde til at nedlægge halvdelen af dansk animalsk landbrug inden 2030. Det skal ske “gradvist”, den ene mangel ved det udmærkede forslag, for konkurrenceregler inden for EU og WTO vil give bønderne gode argumenter for ikke at nedsætte deres produktion. Det andet hår i suppen er, at

“mere plads til skov og natur i Danmark,(…) kan gøre os uafhængige af soja-foder fra Sydamerika.”

Køer opdrættes til mælkeproduktion. Men EU-regulering hindrer, at man kan påvirke antallet af køer ved at lade mælken stå i køledisken. Den blive bare kasseret, hvis ikke man laver den til tørmælk i tide, der også kasseres efter nogle år på “interventionslager”.

Det forstår vi ikke rigtig her på redaktionen. Ikke mindst fordi importen i dag sker fra USA og kun marginalt fra Sydamerika.

Meeen der er tale om småtterier, der ikke skal skygge for, at Greenpeace altså har indset, at flere vegetarer ikke medfører færre dyr. Det skyldes EU-regulering, der afkobler markedsmekanismerne fra produktionen. Man nævner gudskelov slet ikke økologi, og har altså også indset, at i klimasammenhæng er økologi mindst lige så belastende som almindelig animalsk produktion.

Thumbs up. Dejligt når miljøfolk rydder op i deres hallelujafordomme og ser virkeligheden i øjnene. Vi sender gerne Greenpeace-forslaget videre til læserne med et ønske om, at de i organisationen er hurtige på tasterne og får det sendt ud i hele EU med de små justeringer de enkelte landes forhold betinger. Det er faktisk fuld af sund fornuft. Man skriver bl.a:

1. Vi skal skabe et mindre udslip Især køer og griser udleder klimagasser. Og når vi i Danmark bl.a. producerer 32 mio svin om året, siger det sig selv, at vi kan få et betydeligt mindre udslip, ved at halvere produktionen af dyr.

2. Vi skal optage CO2 fra atmosfæren Når vi ikke længere skal have så mange køer og grise, skal vi heller ikke bruge så meget plads på at dyrke foder til dem. I dag bruger vi faktisk halvdelen af Danmarks areal til at dyrke foder til dyr.
Med halvt så mange køer og svin får vi både mere plads til skov og natur i Danmark, som har den fantastiske evne, at det optager CO2 fra atmosfæren, og kan gøre os uafhængige af soja-foder fra Sydamerika.

3. Vi kan ikke frede dansk landbrug

Når landbruget har så stor klimapåvirkning, kan det ikke fredes, når vi skal begrænse klimaforandringerne. Til gengæld får vi mulighed for at give natur og vildt dyreliv mere plads, når vi ikke længere skal bruge 80% af markerne på at lave foder til kødproduktionen.

Source: 5 grunde til færre køer og svin – Greenpeace Danmark