Leder: De rige svin

Klimaudslip er nært knyttet til forbrug. De riges forbrug skal ned for at de fattiges kan vokse. Vi tvivler på, at det er muligt.

-

Danske forbrugere er nogle store klimasvin. Det viser en ny opgørelse over udslippet fra alle de produkter vi importerer fra andre lande. Denne del har man hidtil godskrevet eksportlandene for, selv om det er danskere, der betaler, forbruger og kasserer produkterne, ret beset fordi vi har råd til dem.

Feberredninger af klimaet

Ædruelige undersøgelser har vist, at det IKKE er afgørende, om man bruger sin stofpose, cykler på job, spiser øko- og plantebaseret, tager toget og har en elbil. Den individualiserede tilgang til klimaforandringerne har ingen gang på jorden. Afgørende er, hvor mange penge man tjener.

Danskerne er på verdensplan stenrige. En folkepensionist får mere end en læge i Tyrkiet. Og selvfølgelig bruger vi pengene. Vi har så mange, at vi er nødt til at importere en masse produkter fra andre lande, for at have fornøjelse af vores enorme rigdom. Hvis man godskriver udslippet fra importen (og fratrækker eksporten) har Danmark et forbrugsbaseret importudslip på 71 mio. tons, viser en undersøgelse, som Politiken omtaler. Det samme forhold ville man kunne notere i andre rige befolkninger, hvor de end måtte befinde sig.

Kød og flyrejser er ikke værre end så meget andet

Så der er ingen grund til at udskamme oksekød eller flyrejser. En stenrig veganer, der ikke flyver, sviner bare med sit øvrige forbrug, for eksempel sin fede elbil og sit økologiske (importerede) forbrug.

Hans glorie stråler nok lidt mere.

Klimaforandringerne kan kun stoppes ved, at de rige i verden holder op med at forbruge. Det er vist op ad bakke, som man siger.

Politiken skriver om det forbrugsbaserede CO2 udslip bl.a:

 

I 2015 havde Danmark officielt et drivhusgasudslip på 49 millioner tons CO2, hvis man alene ser på varer og tjenester. Men hvis man fratrækker aftrykket fra de varer og tjenester, vi sender til andre lande – og i stedet lægger til, hvad vi importerer fra andre lande – stiger tallet pludselig til 71 millioner ton. For Danmark importerer i stor stil CO2-tunge varer som metal og tekstiler, mens mange varer, vi sender ud af landet, har et lavt CO2-aftryk.

Source: Danske forbrugere udleder meget mere CO2, end vi tror – vi gør det bare i Kina – politiken.dk