Politiken er en snydepels

Politiken leverer et lærestykke i skamløs frækhed. Avisen lægger sig fladt ned og indrømmer, at avisen har brugt et af denne sides redaktørs fotografier uden tilladelse. Betale vil avisen ikke. Bortset fra et symbolsk beløb på 500 kr. mener avisen, at fotografen skal hente pengene hos en af sine venner.

Denne sidens redaktør kreerede og fotograferede en kage i anledning af den politiske heksejagt på Inger Støjbjerg. Redaktøren, der naturligvis har copyrighten, sendte billedet til forskellige venner og lagde det på sociale medier. Ad uransagelige veje kom billedet Politikens redaktion i hænde, der publicerede det på bagsiden af deres kommercielle “Organ for den højeste Oplysning”, dagbladet Politiken. Redaktionen skrev en fladpandet tekst, der på ingen måde svarede til billedets formål, krediterede en tredje person for billedet og undlod at undersøge, hvem der ejede copyrighten. Der er er altså tale om tre forsømmelser i forhold til lov om ophavsret.

Vi beklager naturligvis meget, at sagen er endt her og vi vil betale dig et honorar for brug af billedet. For fuld og endelig afgørelse af sagen har vi d.d. sendt indbetaling af beløb på 500 kr. til den anførte konto. Øvrige krav må vi bede dig udrede med Holger Øster Mortensen.

Foreholdt disse forhold indrømmede Politiken, at have krænket ophavsretten, men mener sig kun forpligtet til at betale et symbolsk beløb på kr. 500,- “For fuld og endelig afgørelse af sagen“. Resten, i dette tilfælde kr. 5.500, kunne redaktøren gøre krav på hos en af sine venner, der havde sendt billedet til Politiken. 

Politikens mikroskopiske og mangelfulde berigtigelse

Desuden har avisen bragt en nærmest usynlig rettelse i avisen, der kun omtaler hvem, der har taget billedet. Ikke at avisen har stjålet det, nægter at opfylde sine forpligtelser i henhold til Lov om Ophavsret, eller forsøger at sende regningen videre til en for sagen helt uvedkommende person.

Vi opfatter det sidste som en fornærmelse og en grænseløs frækhed. Sagen vil blive forelagt chefredaktør Kristian Eriksen personligt og en retlig afgørelse kan forudses.

Originaloptagelse af kagen, hvorom striden står.

Se henvendelsen til Politiken fra denne sides redaktør.


Herunder svar fra Politiken

Kære Knud Haugmark

Tak for dit brev. Vi er meget kede af denne sag. Den beror på en ærgerlig misforståelse.

Vi er altid meget opmærksomme på at respektere alle rettigheder, når vi modtager og bringer materiale fra læserne i Politiken.

Vi har modtaget det omtalte billede fra Holger Øster Mortensen. Han har sendt os billedet med en mail, der gav os anledning til at tro, at han rådede over rettighederne og at han ønskede, at vi skulle bringe billedet i avisen. Vi bragte derfor billedet med kreditering af Holger Øster Mortensen i fuld overensstemmelse med reglerne om ophavsret og kreditering. Desværre handlede vi på forkerte oplysninger.

Vi beklager naturligvis meget, at sagen er endt her og vi vil betale dig et honorar for brug af billedet. For fuld og endelig afgørelse af sagen har vi d.d. sendt indbetaling af beløb på 500 kr. til den anførte konto. Øvrige krav må vi bede dig udrede med Holger Øster Mortensen.Vi vil naturligvis sørge for en rettelse i avisen.

Venlig hilsen

____________________

Kirsten Skylv


POLITIKEN

Rådhuspladsen 37

DK-1785 København V

Tlf: ‪+45 3347 2697‬Fra: Pol Chefredaktionen <Chefredaktionen@pol.dk>
Sendt: 14. januar 2021 08:26
Til: Annette Nyvang <Annette.Nyvang@pol.dk>; POL Ophavsret <ophavsret@pol.dk>
Emne: VS: Brud på ophavsrettenKære jer,

Vil I svare her?

Kh

ChristineFra: Knud Haugmark <knud@haugmark.dk>
Sendt: 13. januar ‪2021 16‬:57
Til: Pol Chefredaktionen <Chefredaktionen@pol.dk>
Emne: Re: Brud på ophavsrettenTil Christine Bardtrum

Da jeg endnu ikke har hørt fra jer vedr. jeres brud på ophavsretten, tillader jeg mig at bringe sagen i erindring.

Med venlig hilsen

Knud Haugmark

Den 29.12.2020 kl. 11.18 skrev Pol Chefredaktionen:

Kære Knud Haugmark,

Tak for din mail. Vi ser på sagen og vender tilbage.

Mvh

Christine BardtrumFra: Knud Haugmark <knudhaugmark24@gmail.com>
Sendt: 28. december 2020 10:45
Til: Pol Chefredaktionen <Chefredaktionen@pol.dk>
Emne: Brud på ophavsrettenSe vedhæftede brev

Knud Haugmark