ForsideLederLeder: Biokraft kan ikke komme af med lortet

Leder: Biokraft kan ikke komme af med lortet

-

På BIOKRAFT er alt andet end leveringen af gylle er gået skævt. Så nu har  Biokraft på Bornholm ansøgt om tilladelse til at etablere tre såkaldte "gyllelaguner" ved anlægget ved Åkirkeby.  Strøm er det ikke blevet til meget af, gassen er for ringe og for lidt, pengene strømmer ud af projektet, så man kun holder sig fra konkursen med udvidelser af aktiekapitalen. Men aktierne er ingenting værd. De købes af Østkraft, bornholmernes energiselskab, og investeringen svarer til at smide pengene i Østersøen.

Hvad var det nu lige planen med Biokraft var? Var det ikke noget med at lave kvalitetsgødning og rent vand ud af gyllen, så miljøet fik det bedre. Tjene fedt på at lave strøm af biogassen. Og nu kan man ikke komme af med 20.000 kubikmter gylle. For separationsdelen virker heller ikke godt nok.

Noget er gået galt. Og det kunne forudses. Processerne har aldrig bevist sig effektive, men alligevel fik lokale venstrefolk lokket bornholmerne til at investere i et projekt, hvis egentlige formål er, at sikre svinebønderne muligheder for at udvide produktionen.

Selvom anlægget ikke virker, har flere svineproducenter fået lov til at udvide produktionen. Gyllen kører de bare på Biokraft. I følge reglerne, skal anlægget bare virke inden for et år derefter. Eller to, hvis det skulle gå så galt. Så svinebønderne er glade derovre på solskinsøen. De er nok også de eneste i forbindelse med BIOKRAFT, der har grund til at grine.