ForsidePrognosebarometeretZobbe: Dansk landbrug kan ikke tjene penge

Zobbe: Dansk landbrug kan ikke tjene penge

-

»Dansk landbrug sidder på toppen af en tikkende gældsbombe. Erhvervet er i disse år begunstiget af rekordlave renter, flotte høstudbytter og fine salgspriser. Alligevel fortsætter gælden med at stige. Selv under de gunstigste betingelser kan landmændene ikke skabe en indtjening, der gør det muligt at reducere gælden. Det viser blot, at landbrugets gæld simpelthen er blevet for stor,« vurderer Henrik Zobbe, leder af Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet til JP.

Erhvervet er yderlige begunstiget af enorme subsidier, toldbeskyttelse, lempelige miljøregler, statsfinansieret forskning og produktudvikling som for eksempel Månegrisen, statsgaranterede l,åneordninger, en statsbank for fallenter osv osv.

Alligevel skal landbmændene låne penge til dagen og vejen. Stigningen i gælden er dog mindre en i nogen af de tidligere år.

Kilde/link

JP