ForsideLandbrugsdrab og arbejdsulykkerSvinebranchen koster menneskeliv i Danmark

Svinebranchen koster menneskeliv i Danmark

-

 "Vi ser ikke MRSA som et problem i den daglige drift…Det er en bakterie, der er kommet ind i stalden med mennesker og det kan man ikke bebrejde grisene",

Landbrugsformand Jens Gammelgaard, Odder i Aarhus Stiftstidende 25. april 2014.

I en opsigtsvækkende retssag, hvor to journalister står anklaget for at have videregivet navnene på to gårdejere, der var smittet med MRSA, vidnede profossor, overlæge Hans Jørgen Kolmos fra Odense Universitetshospital ved retsmødet den 6. maj 2014. Han kunne meddele, at MRSA fra svin allerede har slået tre mennesker ihjel i Danmark. På verdensplan er der givetvis tale om tusindvis af dødsofre.

Ved et phd. forsvar om diagnosemetoder for MRSA på DTU den 25. april 2014 blev det specificeret, at en stafyllokok i følge en enkelt undersøgelse sandsynligvis har koloniseret mennesker før svin, men at den fik sin resistens over for zink, kobber og tetracykliner i svinene.

Ekstra Bladet beretter her

Landbrugsavisen supplerer med udtalelser fra en af organiosationens dyrlæger, der åbenbart mener, at samfundet må finde sig i det uundgåelige Landbrugsavisen skriver bl.a::

For Poul Bækbo, der er dyrlæge og afdelingschef i afdelingen for veterinær, forskning og udvikling, Videncenter for Svineproduktion, Landbrug & Fødevarer, er det nyt, at der er tre dødsfald som følge af MRSA.

»Det er selvfølgelig bekymrende, og det bekræfter, at vi skal tage MRSA alvorligt og fortsætte arbejdet med at begrænse smitten. MRSA er et problem i hele verden, som vi også kæmper med i Danmark. Det betyder også, at vi ikke kan komme smitten til livs i Danmark alene, når mennesker og dyr rejser mellem lande.«

»Vi har tæt dialog med myndighederne om MRSA. Både Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen. Blandt andet har vi støttet, at der etableres en rådgivningstjeneste, hvor mennesker, der arbejder i landbruget, kan søge rådgivning om, hvilke forholdsregler man skal tage, hvis man arbejder med svineproduktion,« forklarer han.

»Ligeledes har vi sat gang i et forskningsprojekt med blandt andet Københavns Universitet og Statens Serum Institut, hvor målet er at begrænse smittefaren fra besætningerne og ud i det omgivende samfund«.

 

 

Kilde/link

Ingeniøren