ForsideLandbrugets økonomiLandbrugets økonomiske kollapsLeder: Selvfede pralerier og tykpandede journalister

Leder: Selvfede pralerier og tykpandede journalister

-

DSC04328
Svinekødseksporten giver dundrende underskud, der skal finansieres med nye lån hver eneste dag

Landbruget har ikke rigtig noget at prale af. Gælden stiger hvert år og den er nu oppe på 370 mia. plus det løse.

Banker på stribe er krakket eller blevet opkøbt med store tab til følge fordi landbruget trods milliardtilskud og mikroskopiske renter ikke kan skabe værdier og derfor ikke betale sin gæld.

I denne onde verden har bønderne fundet på at prale med ”fødevareklyngens eksport” i en pressemeddelelse, som i Ritzaus version blev til “fødevareeksporten”, men der er pokker til forskel. For kun en lille del af fødevareklyngens varer kan spises. Køleskabe, pesticider og malkemaskiner er for eksempel næppe nogens livret. Og landbruget har hverken lod eller del i grøndlandske rejer eller Toms chokoladefrøer.

Politiken skrev bevidstløst af med tilføjelsen, at denne eksport på angiveligt 156 mia. ”i runde tal udgør en fjerdedel af Danmarks samlede eksport”. Det lyder grangiveligt som om, at vi så sandelig ikke kan undvære disse ”eksportindtægter” uden at gå både halvt og helt på røven.

Sandheden er i al sin gru, at for eksempel svinekødseksporten hver eneste dag skal finansieres med banklån, får selv om den udgør knap fem procent af Danmarks eksport, så sker den med økonomisk tab. Populært sagt eksporterer vi vores egne penge, og det efterlader det gigantiske hul i den hjemlige økonomi, som Europas mest forgældede landmænd har skrevet under på.

Hverken Ritzau eller Politiken klikkede to gange med musen for at checke tallene fra ”interesseorganisationen Landbrug&Fødevarer”. Ritzau stak en plade i stedet for at indrømme, at tallene ikke holdt, ja News Director m.m.  Martin Darling ringede op og var fortørnet over, at dette fremgik af hans egne mails på bloggen sickpigs.dk. Det var man ikke vant til i St. Kongensgade, flæbede han. Og Politiken skulle have kniven i form af en henvendelse til Læsernes redaktør, før de fik sat vand over til en berigtigelse.

At Landbrug & Fødevarer fylder os med løgn er ingen nyhed. Men journalisterne burde være vågne nok til at gennemskue spinnet og i værste fald forklare læserne den rette sammenhæng. Det bedste er nok at arkivere Axelborgs sniksnak lodret. Landbrugets økonomiske kollaps burde være indlysende for enhver.

kh