Klimaråd er en blindgyde

Fra tid til anden fortæller politikere eller andre meningsdannere, hvordan den enkelte kan redde klimaet ved at ændre adfærd. Det vil aldrig virke. Læs her hvorfor

0
116
btr

Både COOP, Concito, Klimarådet og andre eksperter er gået all in på at anvise en mere “klimavenlig” kost til danskerne. Disse jublende optimister skylder dog at henvise til bare et enkelt eksempel på, at forbrugerne med deres indkøbsvalg har ændret verden bare en lille smule.

I den virkelige verden vælger kun et fåtal forbigående at følge diverse råd om at spise mindre dit og mere dat, tage toget i stedet for bilen, trappen i stedet for elevatoren og kikærterne i stedet for de røde bøffer.

Verden lader sig ikke ændre af idealistiske enmandshære, så alle disse kampagner er spild af tid og penge. Og værre endnu: de står i vejen for omfattende, organiserede strukturelle forandringer, som faktisk virker. Men disse har desværre et dårligt ry som politisk besværlige.