ForsideBiogasbedragetPrinceton University: Bioenergi er ikke miljørigtig

Princeton University: Bioenergi er ikke miljørigtig

-

Berlingske.dk 12.04.2008

Mere grumset end grøn

E5, E10 eller E85? Fra 2009, 2010 eller fra 2020? I biobrændstof-junglen blander fakta sig med forskning, følelser og forvirring, og i fredags satte den tyske regering det hele i stå, da den trådte på biobremsen

 

Svenskerne har meldt klart ud og er helhjertet kørt ad ethanol-vejen.

Men E85 er ikke nødvendigvis vejen frem. I Danmark er der ikke politisk flertal for at udbrede biobrændstoffet, og regeringen henholder sig til EU’s regler, der fastslår, at al benzin og diesel fra 2010 skal være iblandet 5,75 procent biobrændstoffer. Fra 2020 skal brændstoffet indeholde ti procent biobrændstoffer.

Et af problemerne med ethanol, der blandt andet udvindes af majs eller sukkerrør, er fremstillingsprocessen. Kritikere mener, at produktionen af biobrændstof ikke nødvendigvis sænker den totale udledning af CO2. Biobrændstoffernes effekt skal nemlig anskues som en helhed, og det glemmer mange. Det er et spørgsmål om dét, der med et gammelt miljø-ord kaldes bæredygtighed.

En forskergruppe ved Princeton University i New Jersey, USA, har netop offentliggjort en undersøgelse i tidsskriftet Science, der konkluderer, at de fleste biobrændstoffer samlet set har større udledning af drivhusgasser – bl.a. CO2 – end de oliebaserede motorbrændstoffer. Biobrændstof er godt nok mere miljøvenligt, hvis man ser isoleret på afbrændingen i forbrændingsmotorer, men man skal ifølge videnskabsmændene på Princeton University bedømme hele processen fra behandling af marker over tilsåning, gødskning, vanding, høst, opbevaring, transport, gæring, destillering, iblanding til den endelige afbrænding i motoren.