ForsideDebatindlægDebat: Dyrene æder de fattiges mad

Debat: Dyrene æder de fattiges mad

-

Færre husdyr

Af Bente Tolley, Sondrupvej 48 C, Hundslund

Offentliggjort 02.05.08 kl. 03:00 på www.jp.dk

HENRIK HØEGH, folketingsmedlem for V, skriver 16/4 under overskriften ”Der skal handles nu”, at den globale fødevarekrise skal afværges, ved at EU’s politikere suspenderer gældende regler til beskyttelse af miljø, vandløb og grundvand.

Der skal turbo på giftsprøjten og på spredning af gødning.

Desuden skal de følsomme landområder efter Henrik Høeghs mening inddrages til dyrkning af plantemateriale til biobrændsel.

Hvis HH får magt, som han har agt, skal vi altså afværge en menneskelig katastrofe med en miljømæssig katastrofe, hvilket er både uklogt, unødvendigt og ineffektivt. En reduktion af antallet af dyr i landbruget vil derimod sammen med et stop for anvendelse af mad til biobrændsel være effektive handlinger til afhjælpning af den lurende fødevarekatastrofe.

Ifølge US Department of Agricultural Economic Research Service går der 16 kg korn til at producere 1 kg oksekød, og ifølge WHO og FAO kan 22 mennesker hvert år spise sig mætte af udbyttet fra 1 ha landbrugsjord, hvis der dyrkes kartofler, 19 mennesker, hvis der dyrkes ris, og 1 menneske, hvis der holdes køer.

Hvis vi reducerer antallet af dyr i landbruget og standser afbrænding af mad, kan flere mennesker mættes, mens landmændene styrer uden om de sårbare områder, holder giftsprøjten i ro og undlader at gøde miljøet ihjel.

Som ekstragevinst vil en reduceret husdyrbestand give landmændene bedre mulighed for at passe deres dyr og gøre dødstallene i staldene lidt mindre belastende.