ForsideNaturbeskyttelseDMU: Kvælstofforurening kommer fra udlandet

DMU: Kvælstofforurening kommer fra udlandet

-

Kun en kombineret dansk og international indsats kan stoppe kvælstofhungrende planters fremmarch i danske Natura 2000 områder, skriver Landbrugsraadets ugemagasin FoodCulture på deres hjemmeside foodculture.dk

 To tredjedele af det kvælstof, der falder fra luften ned på danske marker, kommer fra landbrug og forbrænding i udlandet.

– Meget af kvælstoffet stammer fra industri, transport, kraftværker og landbrug syd for grænsen, så selvom der blev sat en fuldstændig stopper for husdyrbrug i lokalområderne, ville kvælstofmængderne på en del af de undersøgte Natura 2000 områder stadig være for høje. Der skal altså internationale begrænsninger til, for at det nytter tilstrækkeligt, siger seniorforsker ved Danmarks Miljøundersøgelser (DMU), Lise Marie Frohn til foodculture.dk.

Hun er en af forskerne bag en ny undersøgelse, som DMU har lavet.

– Vi har undersøgt 26 Natura 2000 områder i Østjylland, og i halvdelen af dem ligger kvælstoftilførslen fra luften over naturtypernes tålegrænser. Det betyder altså, at der er så meget kvælstof, at man risikerer at fremme de kvælstofhungrende planter, på bekostning af de mere nøjsomme arter, siger seniorforsker Lise Marie Frohn fra Danmarks Miljøundersøgelser, som står bag undersøgelsen.

Se artiklen i Foodculture

Kilde/link

DMU-undersøgelsen