ForsideDebatindlægDebat: Landbrugsindustrien øger gælden og mindsker bæredygtigheden

Debat: Landbrugsindustrien øger gælden og mindsker bæredygtigheden

-

Landbrugsrådets præsident, Peter Gæmelke, har i medierne beklaget sig over for lang kommunal ekspeditionstid for ansøgninger fra ca. 3000 landmænd (primært svineproducenter) om bedriftsudvidelser.  Det hæmmer erhvervets udvikling, siger han. Nu er sagen den, at omverdenen snarere har behov for en afvikling, ikke en udvikling af dyreindustrien. Den er hverken bæredygtig eller økonomisk rentabel:

WWF har netop udgivet en rapport, hvori det fastslås, at Danmark befinder sig på en lidet flatterende, global 4. plads mht. forbrug af naturressourcer – hvis alle levede som os, ville der være behov for 3 ekstra jordkloder. Baggrunden er vort rekordstore kødforbrug og CO2 – udslip, som produktionen af omkring 25 mill. svin årligt bidrager væsentligt til. Vi er det europæiske land med størst oksekøds- og næststørst svinekødskonsum. I 2007 importerede Danmark foderstoffer for 6,5 milliarder kroner – næsten 50 % mere end for 10 år siden. 70 % af klodens dyrkede arealer leverer føde til verdens landbrugsdyr.

 

Dansk landbrugsindustri har forgældet sig for mere end 300 mia. kroner. Over de seneste 6 år har svineindustrien tabt 10 mia. kroner, alene i år 4,5 mia. Svineproduktionen er faldende i hele Europa og vil formentligt falde yderligere, alligevel er udbuddet af svinekød alt for stort i forhold til efterspørgslen. Dette betyder en for erhvervet katastrofalt lav svinenotering. Jordpriserne er holdt op med at stige, de spås at ville falde 50 % eller mere, hvilket medfører, at landmændene ikke længere vil kunne belåne friværdier til at fylde hullerne i deres underskudsgivende bedrifter. Ifølge Landbrugsavisen d. 17.10.08 vil de store husdyrbrug rammes mest ved jordprisfald. Ved fald på eksempelvis blot 50.000 kr./hektar, vil der ses gældsprocenter på 72-74, og en halveret egenkapital.

Nu er landbrugsindustriens intention så at udvide og således forgælde sig for yderligere op mod 30 mia. Kan nogen se logikken bortset fra industrien selv og dens støtter i regerings- og finansverdenen? Hvem skal betale regningen for såvel manglende bæredygtighed som økonomisk uansvarlighed? Mit gæt: Alle.

Med venlig hilsen

 

 

 

Jette Rosenkvist

Ribevej 36

Skrydstrup

6500 Vojens

Kilde/link