ForsideDebatindlægDebat: Biogasbedraget

Debat: Biogasbedraget

-

PRODUKTION: Landbruget brygger med deres villige tjener Eva Kjer Hansen på en rigtig lumsk plan.

PRODUKTION: Landbruget brygger med deres villige tjener Eva Kjer Hansen på en rigtig lumsk plan. De vil placere endnu en sugesnabel i Danmarks statskasse og samtidig tage os alle som gidsler for den underskudsgivende og forurenende danske svine- og kvægproduktion.

Trin et i planen går ud på, at overbevise alle om, at gyllebaseret biogas er en rigtig god ide. Denne form for biogasproduktion er eller mislykkedes rigtig mange steder, men selv SF tror nu på ideen, og så er man kommet langt. Kun store tilskud og kommunale garantier for lån holder disse anlæg kørende.

Trin to består i at etablere en masse biogas a.m.b.a’er som står for opførelse at de enorme gyllekogerier. Først suger man støttemillioner fra landdistriktsmidlerne og energiministeriet. Resten hentes hjem som lån med offentlig sikkerhedsstillelse. Så hænger vi alle på et millionbeløb, når regnskaberne viser røde tal, og det gør de før eller siden.

Trin tre er at tvinge det offentlige til at stå bag gylleproduktionen og dermed fallitboet dansk landbrug, for ellers udløser lånegarantierne store offentlige tab, som vil være politisk uspiselige.

Landbruget har allerede taget samfundsøkonomien som gidsel, for ingen – selv ikke erhvervet – tror længere på, at de selv kan betale den 317 mia. store gæld. For at holde landbruget flydende endnu en stund er politikere fra alle partier fristet til at hoppe på biogasvognen, som blot fører både erhvervet og samfundet længere ud i sumpen.

Ligesom i miljøspørgsmålet, hvor erhvervet nægter at gøre en indsats uden enorme "kompensationer", er der tale om mafiametoder. Enten støtter staten erhvervet eller også går vi landmænd konkurs på stribe og udløser en velvoksen bankkrise.

Man kan spare langt mere energi og opnå store miljøfordele ved at skære den urentable svineproduktion ned. Det vil være både billigere og mere effektivt.

Landbruget har som en anden gøgeunge alt for længe tæret på samfundets kerneressourcer. Jeg mener, at det skal nedlægges, og hellere i dag end i morgen.

Knud Haugmark

2800 LyngbyKilde/link