ForsideNaturbeskyttelseGylleforsuring med svovlsyre forøger forureningen med kræftfremkaldende ammoniakpartikler

Gylleforsuring med svovlsyre forøger forureningen med kræftfremkaldende ammoniakpartikler

-

Selvom Miljøstyrelsen har optaget tilsætning af svovlsyre til gylle som godkendt teknologi, der i følge husdyrgødningsbekendtgørelsen skal svare til samme reduktion af kvælstoffordampningen som nedfældning, så viser nedenstående, at dette ikke er tilfældet. Af Miljøstyrelsens hjemmeside fremgår det, at effekten kun er 40% for svinegylles vedkommende og kun 50 % for kvæggylle, hvis man sætter pH værdien ned til 6.5.

Godkendelsen kan i øvrigt være sket efter en undtagelsesbestemmelse, hvor man kun gennemførte "begrænset høring" og ikke forlanger helt så nagelfast dokumentation som videnskaben ellers ville forlange. Først i 2013 skal der foreligge dokumentation for virkningen af teknologien. Læs her

Her er et uddrag af miljøstyrelsens teknologiliste.

Herunder er den relevante del af den seneste ændring af husdyrgødningsbekendtgørelsen. Redaktionens fremhævelser

13. I § 24, stk. 3, indsættes efter »nedfældning«: » eller ved anvendelse af en teknik eller teknologi, hvorved husdyrgødningen behandles inden eller i forbindelse med udbringning, som er opført på Miljøstyrelsen teknologiliste med samme effekt på ammoniakfordampning ved udbringning som nedfældning. Udbringning kan dog også ske ved anden udbringningsteknik end nedfældning, såfremt husdyrgødningen inden udbringning er behandlet ved en teknik eller teknologi opført på Miljøstyrelsens teknologiliste med samme effekt på ammoniakfordampning i forbindelse med udbringning, som nedfældning. Anvendes anden teknik eller teknologi end nedfældning, som ifølge teknologilisten ikke har samme lugtreducerende effekt som nedfældning, må udbringning ikke ske nærmere end 200 meter til eksisterende byzone- eller sommerhusområde, eller områder i landzone, der i lokalplan er udlagt til boligformål«. Se hele ændringen her

 


Til miljøstyrelsen

Hermed begæres i henhold til lov om adgang til miljøoplysninger aktindsigt i  alle sagsakter, underøgelser, korrespondance, vurderinger etc samt sagens journalliste vedr optagelsen af firmaet Biocovers teknologi til gylleforsuring i forbindelse med udbringning af gylle på miljøstyrelsens teknologiliste.
Det samme ønskes vedr. firmaet Infarms systemer til gylleforsuring i stald.
Endvidere ønskes aktindsigt i korrespondance mellem disse firmaer eller deres repræsentanter eller landbrugsorganisationer og miljøministeriet, som kan forbindes til de  seneste ændringer i husdyrgødningsbekendtgørelsen.

Venlig hilsen

— 
Knud Haugmark
Skelhøjvej 25
2000 Lyngby
Mobil +45 20 41 77 88
Fastnet +45 46 96 494 8