ForsideDebatindlægKjeld hansen: MRSA-svinet er fjenden

Kjeld hansen: MRSA-svinet er fjenden

-

Debat: BAKTERIER: MRSA-svinet er fjenden

Politiken den 25/8 2013

af KJELD HANSEN, GÅRDEJER OG JOURNALIST

MAN SKAL kende sine fjender og deres skjulesteder for at kunne bekæmpe dem. Også når fjenden er en bakterie, der hedder MRSA. Få den frem i lyset, så smittekilderne kan neutraliseres. Sådan lyder enhver logik.Derfor skal der sættes navn og adresse på de virksomheder, hvor forældede produktionsmetoder frembringer smittefarlige bakterier. Det vil desuden give civilbefolkningen mulighed for at beskytte sig selv mod smitten. Mon ikke enhver anstændig borger tænker sådan? Men det gjorde den netop afgåede fødevareminister Mette Gjerskov ikke. Hun lod sig besnakke af de dele af svineindustrien, der frembringer de beskidte bakterier.På trods af lov om offentlighedens ret til aktindsigt og lov om ret til miljøoplysninger samt påbud fra Ombudsmanden nægtede Fødevareministeriet konsekvent – på ministerens ordre – at udlevere sine lister over de inficerede fabrikker. »Vi beskytter svineproducenternes privatliv«, lød den patetiske bortforklaring.

FØDEVAREMINISTERIET påstår, at hemmeligholdelsen er nødvendig, fordi smittefarlige virksomheder og deres ansatte vil blive hængt ud i lokalsamfundene.Påstanden er på ingen måde dokumenteret, men stammer fra en enkelt mail fra en sygeplejerske i Nordjylland, der frygter en stigmatisering af svineproducenterne og deres børn, hvis smittekilderne bliver offentliggjort.Sygeplejerskens fornemmelser blev ophøjet til kendsgerninger af en overlæge på Statens Serum Institut, og disse spinkle ‘ fakta’ bruges nu til at tilsidesætte hele to lovgivninger og Ombudsmanden.Hemmeligholdelsen bidrager muligvis på kort sigt til at beskytte svinefabrikkens økonomi, men til gengæld ofres de ansattes sikkerhed og velfærd.Der er allerede eksempler på alvorligt MRSA-syge medarbejdere, der har måttet trække svinefabrikkens ejer i retten for at få erstatning, fordi han havde undladt at oplyse om de smittefarlige svin.KAREN Hækkerup har som ny fødevareminister en enestående mulighed for gå til angreb på MRSA-bakterierne og give befolkningen mulighed for at beskytte sig selv mod smittefaren.

En ny start begynder med at få de adresselister frem i lyset.Men det haster. For hvert år med hemmelighedskræmmeri spreder de multiresistente svinebakterier sig yderligere fra fabrikkerne til samfundet, hvor uskyldige borgere rykker længere ind i farezonen.