ForsideDebatindlægSass giver efter for Axelborgs pres

Sass giver efter for Axelborgs pres

-

Sendt til JP.

Den nyslåede erhvervsminister har (igen?) givet efter for pres. Denne gang fra landbruget, som har vredet hans arme så hårdt, at han i JyllandsPosten (22/8) siger: ”Landbruget har førsteprioritet.” Sass Larsen vil lave en slags ”Finansiel Stabilitet” for de mest ”gældsplagede” landbrug. Axelborg har bildt den unge mand ind, at det uforskyldt er kommet i en kreditklemme, og at de onde banker ikke vil låne erhvervet penge til de nødvendige investeringer, forudsætningerne for arbejdspladser og fremgang, vækst og velfærd.

Problemet er bare ikke, at landmændene ikke kan låne penge, for det er der en grund til, nemlig at de ikke kan skabe værdi. Derfor har de taget det ene afdragsfrie lån efter det andet for at holde bedriften kørende. Bytteforholdet, altså flæskeprisen divideret med foderprisen, er og bliver negativt. Stiger flæsket, så stiger foderprisen, men falder den, er det ikke sikkert at foderet bliver billigere.

Derfor er svineavlernes økonomi så katastrofal. Men selv tror de, at de er ofre for urimelige konkurrenceforhold og at stordrift er deres redning. Ja, og så større statstilskud. Et af dem hedder ”Månegrisen”. Den betales med 150 millioner gode danske skattekroner for at hjælpe landmændene til at lave endnu billigere svinekød. En statsbank har allerede overtaget mange fallerede svineavlere og flere kommer til. Det koster også skattekroner.

Den nyligt fallerede Isgaard på Mols fik 3.5 mio. til en besynderligt og særdeles usikkert projekt, hvor man ville dyrke vandplanter i drænvand for at rense det. Planterne skulle svinene så have. Andre får penge for at udvikle et system til at nedsætte kvælstoffordampningen fra gyllen ved at tilsætte fortyndet svovlsyre. Det lyder som en ekstra miljøbelastning i mine ører.

Nej, det kan hverken lade sig gøre at lave skjorter, stålskibe eller svin i Danmark længere. Og da 85 procent af landbrugsjorden dyrkes med svinefoder, så er der faktisk penge i, at nedlægge denne urentable produktion. Så kunne vi også slippe for at betale milliarder i beskyttelsespenge for drikkevandet og frem for alt for at høre landbrugets pralerier om dets enorme bidrag til samfundet. Vorherrebevares. Resistente bakterier, forgiftet drikkevand, økonomisk ruin, gylle- og svinestank og ødelagt natur. De bidrag vil jeg faktisk helst være fri for.

 


Knud Haugmark
Skelhøjvej 25 C, 1. th.
2800 Kgs. Lyngby
Mobil: +45 20 41 77 88
www.haugmark.dk
Medlem af Ærværdige nulevende Pedanter