ForsideLederLeder: Landbrugets nedtur

Leder: Landbrugets nedtur

-

For to år siden forsøgte Landbrug og Fødevarer, som mest handler om landbrug, at tale landbrugets manglende evne til at skabe værdi ned ved at sige, at "400 skal ud af erhvervet".

Man sagde ikke noget om, hvor mange penge bankerne måtte se forsvinde i gylletågerne eller om landmandens egne kreditorer fik deres penge. Nu ved vi, at mange millioner, måske milliarder, forsvandt i det blodige spor af konkurser, som landmændene trækker hen over Danmark for tiden. Tabene har også via bankpakkerne ramt skatteyderne og alle med kreditforeningslån har fået hævet bidragssatserne.

Nu er de 400 forhåbentlig "kommet ud af erhvervet", et pænere udtryk for "at gå på røven", men de får snarest selskab af 1.100, som Landbrug og Fødevarer selv mener inden for kort tid vil gå nedenom og hjem. Forudsætningen er naturligvis, at renten på de mange milliarder afdragsfrie lån ikke stiger fra deres ekstremt lave niveau eller at danske landmænd også fremover kan godte sig ved støtte langt over EU gennemsnit.

sickpigs.dk forudser, at tallet er udtryk for en påtaget optimisme, for hele erhvervet er i virkeligheden så forgældet, at det ikke kan overleve. Henrik Zobbe fra Fødevareøkonomisk Institut sagde det forleden temmelig utvetydigt til JyllandsPosten:

"Selv under de gunstigste betingelser kan landmændene ikke skabe en indtjening, der gør det muligt at reducere gælden."