ForsidePrognosebarometeretNy prognose fra L&F: Landmænd bliver rige og skal låne mere

Ny prognose fra L&F: Landmænd bliver rige og skal låne mere

-

Martin Merrilds prognosemaskine på Axelborg har nu barslet med en meget positiv forudsigelse af danske landmænds indtægter i 2014, men på sædvanlig usædvanlig vis regner man hverken forrentning af egenkapitalen eller aflønning af bedriftsejeren med. Uden disse poster regner spåkonerne på Axelborg med at en gennemsnitlig dansk landmand i 2014 vil "tjene" 921.000 kroner.  i 2013 bliver tallet "et plus på 810.000 kroner", havd dette så end betyder.

Formålet med prognosen er imidlertid klart. Sidst i teksten appellerer Martin Merrild til bankerne om at lette på kreditten til de landmænd, der altså skovler penge ind. han  håber, at prognosen giver landmændene bedre mulighed for at finde finansiering.

– Det er afgørende nødvendigt, at vi kan investere, udvikle og fremtidssikre bedrifterne. Det har gennem længere tid har været meget vanskeligt at få bankerne med på investeringer, men bedre bundlinje i sektoren bør give bedre mulighed, når man sidder i banken, og forhåbentligt kan de seneste års gode regnskaber og positive prognoser være med til at overbevise den finansielle sektor om, at det er værd at investere i landbruget fremadrettet, siger Martin Merrild til en pressemeddelelse fra Landbrug og Fødevarer, hvor han selv er formand

JyllandsPostens omtale her

Landbruget skal dog ikke bestille en ny traktor eller en ny stald ud fra de lovende forventninger i prognosen fra Axelborg.

Bankanalytiker hos Carnegie, Asbjørn Mørk, udtaler til Ritzau Finans.

– For at være helt ærlig tror jeg ikke, at der vil komme et udlånsboom. De fleste banker vil se på det her som en måde, hvor de kan få nogle af de penge tilbage, de har ude at svømme. Mange af bankerne har jo været med til at finansiere underskuddet i landbruget de sidste 2-5 år. Nu begynder man så måske at kunne se en ende på noget af det, lyder

vurderingen

fra Asbjørn Mørk

Kilde/link

Landbrug og Fødevarers hjemmeside