ForsidePrognosebarometeretPrognosen holdt i en uge

Prognosen holdt i en uge

-

Efter at JyllandPosten under store overskrifter den 10 december 2013 gengav en pressemeddelelse fra Landbrug & Fødevarer, der proklamerede at landbruget havde stort potentiale for udvidelser, viser det sig nu, at det eneste produkt, som indtil nu har givet gevinst, er næsten usælgeligt. På decemberauktionen for minkskind forblev 80 % af skindene usolgte, og resten solgtes efter et prisfald på 26%.

 Den 10. december 2013 udtalte statistikchef Finn Christensen, Landbrug og Fødevarer til JP bl.a:

»Netop adgangen til råvarer er nok i virkeligheden den største begrænsende faktor i forhold til fortsat vækst. Virksomhederne kan kun øge eksporten, hvis de får tilført flere grise, mere mælk og flere minkskind fra landmændene. Det har været vanskeligt at øge produktionen de seneste år, og faktisk har der ligefrem været en vigende produktion af slagtesvin. Det er utroligt ærgerligt, når vi har en stærk industri, stærke produkter og adgang til markeder, hvor efterspørgslen vokser og vokser,« siger Finn Christensen.

Landbrugsavisen meddelete:

Eksportrekorden bliver især hevet op af rige kinesere, der efterspørger minkskind.

Men den 16. december er begejstringen afløst af mismod. Først er priserne enormt høje:

Skindproduktionen har ikke kunnet følge trop med efterspørgslen alene af den grund, at det af naturlige årsager tager tid at udvide pelsproduktionen. Man skal have de nødvendige tilladelser, farmene skal bygges, og det tager den tid, som naturen kræver, at gøre et pelsdyr klar.

Men nu går det den anden vej:

– Det er ligesom at få ketchup ud af en flaske. Man ryster og dunker flasken, og pludselig er der hul og ketchuppen vælter ud i alt for store mængder. Udbuddet af skind er nærmest eksploderet samtidigt med at kapaciteten i salgsleddet ikke længere vil blive udvidet så hurtigt. Boblen brister og priserne falder markant. Og denne udvikling bliver så lige nu accelereret af den milde vinter, siger adm. direktør Torben Nielsen, Kopenhagen Fur, i en pressemeddelelse.

Læs også DRs omtale her

 

Kilde/link

Landbrugsavisen