ForsideDebatindlægIngeniøren bringer en slap leder imod antibiotikaforbruget i landbruget

Ingeniøren bringer en slap leder imod antibiotikaforbruget i landbruget

-

Ingeniøren ser ikke den kendsgerning i øjnene, at landmændene selv gør dyrene syge ved at udsætte dem for en stort smittepres. Staldene fyldes op med dyr for at presse produktionen op. Denne produktionsform er kun mulig med anvendelse af store mængder antibiotika på rutinemæssig basis. Det er ubegribelig naivt, at tro, at disse kynikere kan blive "medspillere i kampen imos resistens". Ingeniøren skriver videre, hvad der mærkværdigvis er politisk korrekt: "Syge dyr skal behandles". Vel skal de ej, De skal aflives og avlen skal indrettes, så dyrens modstandskraft fremmes. Det er rent hykleri at ville behandle de stakkels syge dyr. Dyrene skal jo leve kortest mulig tid, for at vi mennesker kan sætter tænderne i en skamløst billig nakkesteg. Vejen frem er ikke kosmetiske ændringer af en urentabel og skadelig produktion. Fremtiden kræver ændrede kostvaner hen imod sunde, velsmagende vegetabilske fødevarer. Det vil også løse problemerne med stanken og ødelæggelsen af natur og drikkevand.

Henning Mølsted på Ingeniøren slutter sin ellers på mange måder fornuftige leder:

 

Politikerne må kaste fløjlshandskerne og kræve, at landmændene bliver medspillere i kampen mod resistens. Diagnostisk undersøgelse af syge dyr, før der medicineres, skal gøres obligatorisk, fuldstændig som i Tyskland. Forbruget af bredspektret antibiotika stiger; det skal sanktioneres hårdere. Landmænd skal blive dygtigere til at anvende de rigtige typer medicin i de rigtige doser i det rigtige antal dage – og ikke give deres dyr medicin, som var det slik. Svineavlerne burde tænke på, at de selv og deres familier står i første række i forhold til risikoen for at få en uhelbredelig bakterieinfektion.

Kilde/link

Ingeniøren