ForsideAntibiotika og resistensKosmetiske sænkninger af gult-kort grænserne

Kosmetiske sænkninger af gult-kort grænserne

-

Selv om Fødevareminister Dan Jørgensen igen og igen forsikrer offentligheden om, at han skrider ind over for landbrugets stigede antibiotkaforbrug, så er der reelt tale om kosmetiske ændringer. Man satser ikke på, at kunne måle en mindre resistensforekomst over for for eksempel tetracyklin, men alene på at sænke forbruget i de besætninger, hvor det ligger langt over gennemsnittet.

Hvis det gennemsnitlige forbrug over en ni måneders perode overstiger "gultkortgrænserne", får landmanden en minimlal løftet pegefinger  i af form af et såkaldt gult kort. Hvis dette ikke hjælper, så kommer der efter endnu ni måneder et rødt kort på bordet. Dette tvinger ikke forbruget ned, kun kræves det at besætingsstørrelen reduceres lidt. Efter endnu en fem måneders prøveperiode.

Dette betyder altså kort sagt at en antibiotikasag kan trække ud i over 9 + 9 + 5  = 23 måneder.

Hvis så landmnden i mellemtiden kan henvise til et eller andet sygdomsudbrud, som har krævet "ekstra behandling", så vil sagen ofte slutte uden sanktioner. Medicinforbruget er altså udregnet på basis af at forbruget går til temmelig raske dyr!

Den anbefalede daglige dosis fastsættes også ud fra det eksisterende (alt for høje)  forbrug og ikke ud fra en vurdering af, hvor stor/lille en resistensudvikling der er ønskelig

 

 

Kilde/link

Retsinformation