ForsideDebatindlægDebat: Med ret til at dræbe

Debat: Med ret til at dræbe

-

 
 
Læserbreve i JP 09.06.14 kl. 03:00

Med ret til at dræbe

Knud Haugmark, Skelhøjvej 25C 1., Lyngby

Det hører til vor tids største mysterier, at en flok svinebønder har kunnet drive deres underskudsgivende svineproduktion i årevis til økonomisk ruin med en ubetalt gæld på 360 mia. kr. (plus ubetalt skat, kassekreditter etc.)

Mysteriet bliver kun større, når det imod Seruminstituttets og Sundhedsstyrelsens ønske kommer for en dag, at fire mennesker, og senest en plejehjemspatient på Fyn for nylig døde af infektion med den resistente svine-MRSA CC398. Det er sandsynligt, at en ansat, der er gift med en svineproducent eller en svinepasser, har slæbt den dræbende bakterie ind på plejehjemmet, men kilden til smitten mørklægges også.

Underskudsforretning

Myndighederne håber, at det hele går over af sig selv, så man ikke skal pådrage sig landbrugets vrede ved at pålægge dette besynderlige erhverv indgribende forholdsregler. Men det er uansvarligt, at befolkningen forholdes oplysninger om smittefaren, så man heller ikke selv kan gøre noget for at beskytte sig og de ældre på grund af hemmelighedskræmmeriet.

Svineeksporten er en underskudsforretning, og den udgør mindre end 5 pct. af vareeksporten brutto. Der er ingen udsigt til, at antibiotikaforbruget kommer under dyrlægekontrol. Den enormt intensive produktion af dyr kræver konstant tilførsel af antibiotika, fordi dyrene påføres produktionssygdomme. Mennesker skal så betale prisen med deres liv, fordi de bliver smittet med resistente svinebakterier.

Løsningen er enkel. Nedlæg den urentable svineproduktion, så de resistente bakterier fra staldene ikke slår befolkningen ihjel. I øjeblikket er svinebønderne nærmest udstyret med en ”license to kill”. Det kan ikke være rigtigt.