ForsideMenneskers sundhedTinna Urth og Robert Leo Skov, Seruminstituttet: MRSA smitter ved sex.

Tinna Urth og Robert Leo Skov, Seruminstituttet: MRSA smitter ved sex.

-

Hygiejnesygeplejerske Tinna Urth

Efter at have rykket for svar, har vi nu hørt fra Tinna Urth fra Seruminstituttet i København, hvor hun har fået en nyoprettet stilling som hygiejnesygeplejerske. Hun har dog endnu ikke lært at skrive navnet på denne sides redaktør rigtigt, men det kan vi nok leve med. Forhåbentlig er hun mere omhyggelig i sin omgang med MRSA bakterier.


 

Kære Knud Haumark
Jeg kan se, at du har skrevet på din hjemmeside www.sickpigs.dk  at Tinna Urth ikke ved om MRSA smitter med sex. Det var nu ikke umiddelbart det, der var tvivl om, men mere om der er MRSA i sæd, da det ikke er normalt. Jeg har nu konfereret med flere eksperter bl.a. overlæge Robert Skov og vi har følgende svar til dig:

Mennesker, der arbejder i en svinestald med MRSA 398, er i betydelig risiko for at blive bærer af MRSA. MRSA398 smitter ved tæt kontakt og jo tættere kontakt desto større er risikoen for, at man kan blive smittet. Ægtefæller, samlevere og børn, der bor i husstand med en ansat i svineproduktionen eller andre, som har tæt kontakt fx kærester, risikerer derfor at blive smittet som følge af almindelig kontakt.

Stafylokokker – hvad enten de er følsomme eller resistente (som MRSA) – bæres først og fremmest på de hudceller som sidder lige inden for i næseboret. Desuden kan de sidde på huden i almindelighed og på slimhinderne – i svælget, i skeden og i tarmen. Der kan findes S. aureus i sæd (og hermed også MRSA) – det er dog ikke det normale. Stafylokokker smitter ved tæt hud-hud kontakt, og det er således den almindelige kærlige kontakt, der er den primære risiko, og ikke selve det at dyrke sex. Herved betyder brug af kondom meget lidt, men kan være vigtigt for at forebygge seksuelt overførte infektioner. Omkring oralsex så vil der være en smitterisiko, men den er mindre end ved kys og tæt kontakt.

Det skal i øvrigt bemærkes at god hygiejne (bad og tøjskift efter arbejde i stalden) minimerer den mængde stafylokokker, man bringer videre, og det at holde huden hel (almindelig hudpleje) mindsker risikoen for at stafylokokker slår sig ned på huden og dermed infektionsrisikoen.

 

Tinna Ravnholt Urth
Rådgivningstjenesten for MRSA i husdyr

Hygiejnesygeplejerske, MPH
Mikrobiologi & Infektionskontrol

Sektor for Diagnostik & Infektionskontrol
M  4171 4866|E  urt@ssi.dk | W  ssi.dk
Adresse:  Artillerivej 5 | 2300 København S | Danmark


Til Knud Haugmark

 

Stafylokokker overføres fra person til person ved tæt kontakt og derfor også ved sex.

Der er ingen tegn på at MRSA på svinekød er en årsag til at personer bliver positive med MRSA

Stafylokokker kan overleve i mange dage og bakterier kan overføres ved kontakt med forurenet materiale. Denne overførsel er dog af langt mindre betydning end overførsel mellem mennesker

 

 

Med venlig hilsen

 

Robert L. Skov
Overlæge, Områdechef Bakteriologisk overvågning og infektionshygiejne
Mikrobiologi & Infektionskontrol

Sektor for Diagnostik & Infektionskontrol


 


Vi har supplerende skrevet følgende til Tinna Urth.

Kære Tinna.

Tak for dette svar.
Kan jeg så have sex med min kæreste uden risiko, hvis jeg desinficerer hende grundigt først, skyller munden og skeden med klorhexidin, ja også lige endtetarmen, hvis hun skal have den analt?
Ja undskyld tonen, men det har et lidt komisk skær, ikke?
Jeg synes, at I skal indarbejde noget vejledning om sex og MRSA i vejledningen, lige som det var tilfældet med AIDS.
Jeg fik ikke svar på det med graviditet. Er det sikkert at lave børn, hvis man har MRSA? Får barnet automatisk infektionen, med større risiko for komplikationer i den første tid?

Hvad mener du med, at det ikke er “normalt” at have MRSA i sæd. Hvad er risikoen, hvis man er smittet?

Knud Haugmark

PS: Tak for interessen for min blog. Du er velkommen til at bidrage med et længere indlæg, hvis du har lyst.