ForsideKødets prisVi skal skære ned på kødforbruget

Vi skal skære ned på kødforbruget

-

1-bt_koed
BTs forside den 21. januar 2015 råder til at man spiser mindre kød
Organic Today skrev allerede i 2009 om kødets negative klimaeffekt. Vi bringer et uddrag:
Mere end 80 procent af planternes energi og protein går tabt når man laver kød. En kalorie i kød koster ifølge World Watch Institute 11-17 kalorier i form af foder fra planter.

Højest er forbruget af kød i den vestlige verden, hvor Danmark ifølge FAO topper listen over grovædere med et årligt forbrug på næsten 146 kilo, men også i udviklingslande som Indien og Kina, hvor velstanden stiger, skal der masser af kød på bordet.

Især kineserne hugger i sig. På kun tolv år fordoblede de frem til 2002 forbruget af kød til 52 kilo, og de 1,4 milliarder kinesere fortærer nu halvdelen af verdens svinekød.

Det er den slags, der får Jørgen E. Olesen og andre af verdens eksperter til rynke panden og tale om ’kolossale udfordringer’. Sandheden er nemlig, at lige præcis kødforbruget og vores voksende appetit efter mere kød repræsenterer et af de allerstørste dilemmaer i moderne tid.

Det er bare ikke særligt populært at bringe det på bane.

Belaster klima og beslaglægger jord

Husdyrproduktionen belaster klimaet ligeså meget som den samlede transportsektor og tegner sig alene for ca. 18 procent af den globale udledning af drivhusgasser, og samtidig beslaglægger foderproduktionen en tredjedel af verdens landbrugsareal.

– Vil vi spise dobbelt så meget kød, er vi også nødt til at udvide arealet med foder til det dobbelte. Det vil give endnu højere klimabelastning, pointerer Jørgen E. Olesen.

Nogle arealer kan kun bruges til afgræsning, og her er især drøvtyggere som køer, får og geder enestående til at omsætte græs til værdifulde næringsstoffer til mennesker. Men verdens milliarder af husdyr beslaglægger også enorme arealer, som i stedet kunne anvendes direkte til menneskeføde som for eksempel korn, grøntsager og frugt.

Det koster nemlig dyrt i form af tabt energi og protein at sende planteprodukter igennem husdyr for senere at kunne nyde udbyttet i form af et glas køligt mælk, en ostemad, en saftig bøf eller en lækker steg.

 

via Vi skal skære ned på kødforbruget | OrganicToday.dk – Nyheder om klima, natur og miljø.