ForsideLandbrugets økonomiLandbrugsstøtteLandbruget vælter sig i offentlige midler

Landbruget vælter sig i offentlige midler

-

nyLandbrugsst_tte6_1013104a
Grafik: Politiken

Direkte og indirekte skatteyderbetalte gaver på 10.2 mia. Miljø- og Fødevareministeriet oplyser på foranledning af et spørgsmål fra den radikale Andreas Steenberg, at dansk landbrug modtager ca. 11 mia. kroner i stats- og EU støtte om året. Der er dog i svaret ikke sat tal på forskning, der skal fremme landbruget, og det er svært at se, om støtte til privat oplagring af svinekød indgår.  Politiken har skønnet nogle beløb herfor i avisens opgørelse

Toldbeskyttelse og adgang til meget billig arbejdskraft synes heller ikke at indgå i opgørelsen. En kapitalisering af retten til at forurene vandmiljøet og ansvarsfritagelse i forbindelse med forurening af drikkevandsboringer er heller ikke medtaget.

Skatteministeriet oplyser overraskende, at erhvervet koster skatteyderne 1 mia. i særlige skattefordele.

Med en samlet skatteyderbetalt tilskud på 10.2 mia. kroner udgør den direkte EU støtte, kaldet “betalingsrettigheder” kun ca 60%. Resten består af såkaldt “Landdistriktsstøtte”, som bl.a. bruges til støtte til såkaldt “økologisk” drift og andre landbrugsrelaterede tilskud. Kun en lille del bruges til fremme af andre tiltag på landet.

Læs hele svaret fra Esben Lunde Larsen her. Det er sine steder kryptisk som en dødhavsrulle, men stort set til at forstå.

Andreas Steenberg om støtte til landbruget

Politikens omtale