ForsideLederLeder: Hånd i hånd

Leder: Hånd i hånd

-

Det var vist Eva Kjer Hansen, som lancerede udtrykket “hånd i hånd” og forholdet imellem miljøhensyn og højere produktion i landbruget.

Det lidt sødladne, klæbrige udtryk skulle dække over den indlysende modsætning der er imellem at lade naturen udvikle sig som den nu gør, og at kultivere den, dyrke den, luge, så, pløje, harve og høste lige præcis de planter, som landmanden har brug for.

Hendes afløser, den troende Esben Lunde Larsen, overtager retorikken. Til Politiken siger han bl.a:

»For mig som miljø- og fødevareminister går fødevareproduktion og natur- og miljøhensyn hånd i hånd. De er forudsætninger for hinanden. I stalden er dyrevelfærd en forudsætning for god kvalitet, og på marken er et godt miljø forudsætning for en god produktion. På den måde mener jeg ikke, at man udelukkende kan se på den ene side af sagen«.

Det hele er ret beset noget sludder, idet han jo postulerer, at der ikke er nogen modsætning imellem miljø- og landbrugshensyn. Det er et billigt forsøg på at afmontere miljøfolkenes kritik af Venstres landbrugsorienterede miljøpolitik.

Venstreborgmesteren i Jammebugt Kommune, Mogens Gade, der er skeptisk over for modelberegninger, og mener at målinger af kvælstofudvaskning er meget bedre, genbrugte også udtrykket, da ministeren kom på besøg i 2015:

”Hun har givet udtryk for, at hun synes, der er nogle spændende løsninger i Jammerbugt Kommune omkring miljø og landbrug, som godt kan foregå i harmoni med hinanden, og det er jo netop det, vi gør så meget ud af heroppe. Vi har forsøgt – i god dialog med landmændene – at få landbrug og miljø til at gå hånd i hånd, fordi vi både er en naturkommune og en landbrugskommune, som har brug for, at begge dele klarer sig godt,” siger Mogens Gade til baeredygtigtlandbrug.dk

Hendes “særlige rådgiver” Morten Flindt sagde det også, da han tiltrådte  1. august 2015:

– Miljø og produktion skal gå hånd i hånd. Jeg glæder mig til sammen med ministeren at sikre et grønnere Danmark med et stærkere landbrugs- og fiskerierhverv, siger Morten Flindt.

Og sådan kan man blive ved. En ting står lysende klart. Venstre, Dagbladet Børsen, Bæredygtigt Landbrug, Landbrug og Fødevarer, Danish Crown og Arla, DE går alle sammen “hånd i hånd”.