ForsideLandbrugets økonomiLandbrugsstøtte28 millioner skattekroner spildt på svineprisstøtte

28 millioner skattekroner spildt på svineprisstøtte

-

notering
Oplagrede mængder af svinekød og noteringen tre måneder før udbetaling af oplagringsstøtte, altså tidspunktet for oplagringen. Det ser ikke ud til, at støtten har haft nogen klar indvirkning på noteringen. Kilder: Materiale udleveret af fødevareministeriet og http://www.danishcrown.dk/Ejer/Noteringer/Svinenotering-20142015.aspx

Danmark er det førende EU land, når det gælder om at hente støtte til privat oplagring af svinekød. I 2015 hentede Danish Crown og et andet firma 28 millioner skattekroner hjem i en ordning, der skulle fjerne svinekød fra markedet, så priserne kunne stige.

Danish Crown har tidligere udtalt til sickpigs.dk, at dette lykkedes i kraft af, at man undgik en prisfald efter juleorgiet i svinekød, men senere ændrede talsmanden forklaring, og mente, at faldet var mindre end normalt.

sickpigs.dk har gravet i støtten fra 2015 for at finde ud af, om den havde den ønskede effekt, nemlig at få svinekødsprisen til at stige, og vi har derfor indhentet tal for mængden af opmagasineret kød fordelt efter udbetalingstidspunktet, der ligger efter at opmagasineringsperioden udløb.

Hvis man antager, at der er tale om opmagasinering i 90 dage og sammenligner oplagrede mængde med svinenoteringen er der ingen korrelation imellem de to størrelser.

Helt bortset fra, at det næppe er et EU anliggende at presse priserne for fødevarer i vejret, så ser det ikke ud til, at ordningen har haft nogen virkning.

Pengene er fosset ned i Danish Crowns lommer som ren støtte.

svinenotyering
Noteringen har været faldende i hele tilskudsperioden.