ForsideDebatindlægDebat: Nytænkning er påkrævet

Debat: Nytænkning er påkrævet

-

Det er næsten pinligt at skulle læse bondekonen Hanne Hansens flæbende appel til Mette Gjerskov den 29. juli 2013. Hanne Hansen jamrer over, at landbruget ikke bare kan pøse gødning og pesticider ud over landet som det vil for at ”skabe mange flere arbejdspladser og dermed flere eksportkroner”, hvis ”bare hun kunne få lov.”

Men Mette Gjerskov gør hvad hun kan for landbruget bl.a. ved på ministeriets egen hjemmeside at misinformere befolkningen og beslutningstagerne om, at landbruget ”skaber beskæftigelse for rundt regnet 130.000 mennesker”. Hun glemmer bare at fortælle, at de 78.000  østarbejdere (2011), som bor under skumle forhold og arbejder for en sulteløn, medhjælpende ægtefæller, som kun får kost og logi, og, ja, selv de dybt forgældede landmænd tæller med. Er det den slags ”arbejdspladser”, vi ønsker flere af i Danmark? Eksporten af landbrugets varer er en dundrede, gældsfinansieret underskudsforretning, og kun ved at pynte sig med lånte fjer fra ”fødevareklyngen”, som bl.a. omfatter gødning, maskiner og pesticider, kan man prale med at bidrage til velfærdssamfundet. Landbrugets eget bidrag består af usælgelige lugtplagede naboejendomme, resistente bakterier, ødelagte drikkevandsboringer, rekordmange arbejdsulykker, klimabelastende, usunde, animalske fødevarer, som truer den globale fødevareforsyning.

Landbruget er en økonomisk ruin i frit fald. ”I dag sidder 75 procent af svineproducenterne kun på deres landbrug, fordi bankerne ikke tør røre ved dem", sagde den tidligere landbrugsboss Erik Ugilt Hansen til Maskinbladet (18/7 2013). Mælkeproducenterne har underskud igen i år og det hele dækkes med nye lån, så landbrugets verdensrekord i gældsætning er ikke truet.

Hanne Hansen og hendes venner i landbruget burde erkende, at hundrede års satsning på at ødelægge gode sunde vegetabilske fødevarer ved at fodre køer og svin med dem ikke holder i længden, og slet ikke, når vi om få år bliver 9 mia. mennesker her på kloden. Nytænkning er påkrævet.Knud Haugmark
Skelhøjvej 25 C, 1. th.
2800 Kgs. Lyngby

Kilde/link

Læs Hanne Hansens jerimiade her