ForsideDebatindlægDebat: Landmandsfamilierne skal ud og arbejde.

Debat: Landmandsfamilierne skal ud og arbejde.

-

Landbruget er helt nede i sølet


Sendt til JydskeVestkysten

Når en fagmand som Henrik Zobbe, fødevareøkonomisk Institut, udtaler sig kritisk om dansk landbrug, så skal man høre efter, for denne mand har altid været en af erhvervets trofaste støtter. Men til JyllandsPosten den 29. august 2013 siger han bl.a:

”Selv under de gunstigste betingelser kan landmændene ikke skabe en indtjening, der gør det muligt at reducere gælden.”

Den stiger igen. 4 mia. sidste år og er nu på astronomiske 369 mia. Hertil skal lægges udskudt skat, ikke tinglyst kassekredit m.m. Billedet er tydeligt: Dansk landbrug er og bliver trods EU-milliarderne en underskudsforretning. Det har ”overlevet” ved at finansiere sine evige underskud med afdragsfrie lån til variabel rente, som indtil videre har været historisk lav. Man har festet i stedet for at konsolidere bedrifterne, hvilket allerede har ført til konkurser mange steder. Dette har en afledt effekt på bankerne og hele det omgivende samfund.

Landbruget har forgældet sig så meget, at bønderne nu regner med, at staten redder dem for at undgå en nedsmeltning af hele samfundsøkonomien. De har med andre ord taget os alle sammen som gidsler for at kunne bygge lækre udestuer og køre videre på deres gældsfinansierede gyllespredere. Men erhvervsminister Henrik Sass skal ikke lade sig afpresse og under dække af "statsbank" eller "lånegarantier" hælde flere penge i landbruget, men sætte en afvikling i system. Det kan ikke være rigtigt, at skatteyderne i al evighed skal belastes af denne underskudsmaskine. Landmandsfamilierne må se sig om efter nogle rigtige jobs og lige som alle andre begynde at høvle af på gældsmillionerne, for hverken produktion af skjorter, stålskibe eller svinekød har en fremtid i Danmark.