ForsideDrivhuseffektDanmark er Europas største miljøsvin

Danmark er Europas største miljøsvin

-

Pressemeddelelse fra WWF:

Alt for meget kød og alt for meget CO2 er med til at placere Danmark på en fjerdeplads på listen over, hvilke lande der forbruger flest af Jordens ressourcer. Tallene taler deres tydelige sprog: Hvis alle mennesker i verden levede som os, så havde vi behov for tre ekstra jordkloder.

Den tvivlsomme placering offentliggøres i rapporten ’Living Planet Report 2008’ som udkommer i dag. Danmark er her placeret som det land i verden, der har det fjerdestørste forbrug af naturressourcer pr. indbygger. Kun overgået af De Forenede Arabiske Emirater, USA og Kuwait.

”Rapporten bør give anledning til dyb selvransagelse herhjemme, for det er selvfølgelig helt uacceptabelt, at vores forbrug i den grad lægger pres på planeten. Trods vores tradition for at være et miljøvenligt land og vore mange muligheder for rent faktisk at være det, er vi nu endt i selskab med lande, der notorisk er kendt for at ødsle med ressourcerne. Pinligt,” siger Jacob A. Sterling, som er miljøfaglig chef i WWF Verdensnaturfonden.

Årsagen til den kedelige placering er især vores store udslip af CO2 og vores forbrug af kød. Vi er en nation af kødspisere, og det gør os til det land i Europa, hvor der spises mest oksekød og næstmest svinekød målt pr. indbygger. Produktion af foder til såvel kvæg og svin lægger beslag på store dyrkningsarealer verden over. Fx lægger produktionen af et kilo oksekød beslag på et langt større areal end produktionen af et kilo grøntsager.

”Den danske menu må ændres. Vi kan ikke blive ved med at lade kød indgå som hovedingrediens i vores kostplan. Der vil være store gevinster forbundet med at gøre grøntsager til en stadig større del af vores mad,” anbefaler Jacob A. Sterling.

Men også vores enorme udslip af drivhusgasser pr. indbygger er med til at placere os i samme liga som nogle af de mest CO2 ledende nationer i verden.

”Nu får vi endnu engang et bevis på, at vores forbrug af CO2 langt overskrider hvad verden kan holde til. Vi skylder fremtidige generationer at få ryddet op efter os. Derfor må regeringen sætte alt ind på at arbejde ambitiøst og aktivt for en ordentlig aftale om EU’s klimapakke og siden hen en holdbar og konstruktiv aftale ved topmødet i 2009. Dette opnås kun, hvis vi er indstillede på at gøre noget drastisk ved Danmarks eget forbrug og udslip,” siger Jacob A. Sterling.

Kilde/link

Hent hele rapporten her