ForsideDebatindlægDebat: Biokraft er blevet miljømyndighed på Bornholm.

Debat: Biokraft er blevet miljømyndighed på Bornholm.

-

Bragt i  Bornholms Tidende 20 april 2009: Det er galt nok, at Biokrafteventyret har malket bornholmerne for ca. 100 mio. kroner uden at nogen tilsyneladende vil påtage sig et egentligt ansvar for skandalen. De ansvarlige bestyrelser med deres respektive formænd har endda ledet 6-cifrede honorarer ned i deres egne lommer, mens de formøblede befolkningens sparepenge. Landbruget holder meget lav profil, selvom de bornholmske svineavlere herunder Knud Andersen, bærer det moralske ansvar for miseren. Nej, alt dette er slemt, men endnu værre er det, at Biokraftsagen nu faktisk har sat miljølovgivningen ud af kraft. I Bornholms Tidende kunne man for leden læse, at Biokraft på intet tidspunkt har overholdt krav om begrænsning af lugt. I 32 måneder har gyllekogeriet stinket og lige så længe har tilsynsmyndigheden, Regionskommunen, siddet på sine hænder og ladet naboerne i stikken. Myndighederne skal sørge for lovlige forhold. De skal ikke se på, at deres egne miljøgodkendelser bliver brudt. Jesper Preuss Justesen, kommunens tilsynsførende, udtaler kryptisk: "…Men hvis vi en dag når dertil, at de (Biokraft red.) selv siger, nu er det OK, men det ikke er det, så må vi overveje en anden fremgangsmåde."

Man overlader altså i praksis håndhævelsen af loven til Biokraft.

Regionskommunen er gået for vidt i sin hensyntagen til den skrantende svineproduktion, når man ligefrem administrativt sætter miljølovgivningen ud af kraft. Det behøver bornholmerne altså ikke at finde sig i.

Knud Haugmark

 

 

Kilde/link

Bornholms tidende