ForsideDebatindlægSVINEPRODUKTION: Landbrug må lukkes

SVINEPRODUKTION: Landbrug må lukkes

-

Nordjyske Stiftstidende | 30.05.2009 |

Flemming Møller Mortensen (S) vil nu gøre noget ved naboerne til svinefarmenes situation, siger han i TV-Nord (22.5.).

En familie har tabt over en halv million af ejendomsværdien efter at naboen, der er svineproducent, har anlagt en enorm gylletank kun 65 meter fra deres grund. Mortensen optræder, som om problemet er nyt. Men allerede i 2003 fastslog en rapport fra Amternes og Kommunernes Forskningsafdeling, at stinkende landbrug havde en negativ virkning på naboernes ejendomsværdi, hvilket enhver kan sige sig selv.

I alle årene har socialdemokraterne og resten af folketinget siddet på hænderne og ladet tusindvis af gylleramte sejle deres egen sø.

Det eneste rimelige er, at svinebønderne skal erstatte det tab, naboerne må lide. Men den lovgivning har hverken Mortensens partifæller eller andre taget initiativ til. Landbruget derimod får i pose og sæk. For eksempel udløser elkabler under landmandens mark øjeblikkelig erstatning og bønderne forlanger kompensationer på halve og hele millioner for at lade være med at sprøjte på arealer, hvorfra der udvindes drikkevand.

Mortensen vil indføre "produktionszoner" hvor landbruget skal have bedre vilkår. Og hvad så med naboerne til svinefabrikkerne, der bor der?

Det stinkende og underskudsgivende svinelandbrug er ikke kun en belastning for naboerne. Miljøet, drikkevandet, folkesundheden og dyrene lider under det. Jeg mener, det skal lukkes. Så slap vi også for at høre på Flemming Møller Mortensens hykleriske sniksnak.

Kilde/link

Se interviewet med socialdemokraten