ForsideDebatindlægDebat: Trættende at diskutere med landmænd

Debat: Trættende at diskutere med landmænd

-

JydskeVestkysten | 08.07.2009

Det er lidt trættende at diskutere med landmænd, for man skal begynde med Adam og Eva næsten hver gang.

Når Andreas Dahl Schøning 16.6. jubler over, at luften jo består af 80 % kvælstof, så hvorfor skulle landbrugets udledning af kvælstof nu være et problem, så røber han er afgrundsdyb uvidenhed om miljøforhold.

Og når Henning Toftegaard 5.7. forsøger at bagatellisere resistensproblemerne ved at nævne at: »I Danmark har vi 12 procent af Europas svineproduktion, men anvender kun to procent af medicinforbruget til Europas svineproduktion«, så udviser han ikke større evne til omtanke. Lignende tal for antibiotika har jeg hørt før, men efter at jeg bad om dokumentation fra landbruget, forstummede de.

Bekymringen over resistensudviklingen er ikke min alene. Landets førende eksperter på området har offentlig udtrykt deres frygt for, at sundhedsvæsnet ikke længere kan behandle banale infektioner, så lungebetændelse, tuberkulose og blodforgiftning igen bliver almindelige dødsårsager.

At antibiotikaforbruget i Europa måske er endnu værre, er jo ingen trøst.

*

Når Toftegaard hylder svineproduktionen, fordi den leverer gødning til økologiske bedrifter, så siger det for det første noget om økologibegrebets hulhed, og for det andet viser det, at man ikke får mere omløb i hovedet af at bo på landet.

Til sidst en lille korrektion. Toftegård hævder, at »besætningsdyrlægen kommer i besætningen hver måned«. Dette er forkert. Ifølge det seneste veterinærforlig kan landmanden selv diagnosticere og medicinere sine dyr. Dyrlægen kommer forbi seks gange årligt og udskriver recepter, så medicinskabet hele tiden er fyldt op. Godt for landmanden, som sparer lidt udgifter, men meget bekymrende for folkesundheden, for medicinforbruget vil stige.

Toftegaard praler med, at landmænd lever længere end andre. Det er forhåbentligt sandt. For de skal nok bruge lidt længere tid end andre til at lære at ræsonnere logisk og argumentere sagligt. Så vi ikke skal begynde med Adam og Eva hver gang.