ForsideLandbrugsdrab og arbejdsulykkerLandbrugskriminalitetUdbredt medicin-kriminalitet i landbruget og blandt dyrlæger

Udbredt medicin-kriminalitet i landbruget og blandt dyrlæger

-

En rapport over kontrolindsatsen i 2007-2008 viser at 43 % af de målrettede aktionsbesøg resulterede i "sanktioner". I rapporten skriver fødevareministeriet bl.a:

"For Medicinrejseholdets målrettede aktioner mod besætningsejere og dyrlæger, ligger sanktionsniveauet betydeligt højere, nemlig på 43%.
De forskellige sanktionsniveauer kan forklares med, at Medicinrejseholdet ved udvælgelsen og forberedelsen af en aktion kan arbejde mere målrettet og under aktionen udføre en mere omfattende kontrol bl.a. ved udtagning af prøver. Netop disse prøveudtagningen viser gentagne gange besætningsejerens ulovlige ejerinitierede anvendelse af lægemidlerne, idet lægemidlerne er anvendt uden den krævede involvering af dyrlægen."

Om en aktion hos 7 svineavlere hedder det bl.a:




4.1.4 Aktion 7 svinebesætninger

 

Formålet med aktionen, der gennemførtes i september 2007, var at afdække dels lægemiddelhåndteringen i svinebesætninger, dels om der foregik ulovlig import til besætningerne af lægemidler fra udlandet.

 

 

Ved aktionen, der omfattede 7 svinebesætninger, påvistes ikke import af udenlandske lægemidler til besætningerne, men aktionen påviste overtrædelser af lovgivningen i øvrigt.

 

 

Således blev en besætningsejer politianmeldt for at have opbevaret lægemidler uden anvisning og efter ordineringsperiodens udløb, undladt at føre daglige optegnelser over medicin, sygdomme og dødsfald i besætningen, ikke at opbevare lægemidler under rene og ordentlige forhold og for ikke at have opbevaret og forevist besøgsrapporter.

 

Besætningsejeren blev i august 2008 idømt en bøde på 20.000 kr.

 

Medicinrejseholdet udstedte en administrativ bøde på 8.000 kr. til en anden besætningsejer for manglende daglige optegnelser over medicinanvendelsen og for ikke at opbevare kopi af besøgs- og statusrapporter. Besætningsejeren vedkendte sig bødeforelægget.

 

 

Aktionen hos en tredje besætningsejer, hvor man fandt, at forholdene var i orden i forhold til besætningsejeren, afstedkom et afledt kontrolbesøg hos den dyrlæge, ejeren havde indgået aftale om sundhedsrådgivning med. Dyrlægen fik på baggrund af kontrolbesøget en indskærpelse, da der ikke var aflagt 12 rådgivningsbesøg, men alene 9, ligesom der ikke som krævet var udarbejdet en årlig statusrapport.

Om kontrollen af kvægbesætninger skriver man i rapporten bla:



4.1.6 Aktion bistand med medicinkontrol for Fødevareregionerne

For at opfylde regionernes resultatkontrakt for 2007 fik Medicinrejseholdet i 2007 til opgave at kontrollere 15 besætninger for Fødevareregionen i Haderslev.

Resultatet af sagsbehandlingen viste, at 25% af besøgene medførte administrative bødeforelæg eller politianmeldelse.

 

 

Kilde/link

Læs rapporten her