ForsideDebatindlægLandbrugets alt for gode image

Landbrugets alt for gode image

-

Med eneret for jp.

Dansk landbrugs image er faktisk langt bedre, end det burde være. Hvis alle møgsager kom frem om udnyttelse af fattige østarbejdere, spredning af resistente bakterier, farlige arbejdsforhold, syge dyr, ulovlig import af gift og gødning, forgiftet drikkevand, ødelæggelse af naboers friværdi osv, så ville det falske billede at de dygtige, flittige og bundsolide dansk landmænd, der knokler hele dagen for at skaffe penge til velfærdssamfundet krakelere.

Og med hensyn til landbrugets betydning for samfundsøkonomien må Axelborgs cheføkonom Leif Nielsen betjene sig af en alternativ virkelighed for at opretholde sit glansbillede. Til Børsen, der den 17/2 2012 kunne fortælle om et dansk handelsoverskud, sagde han bl.a: " det viser, at landebruget er en overskudsforretning, fordi behovet for import for at skabe eksporten er meget lille,". Leif Nielsen blander handelsbalancen og driftsregnskabet sammen i en pærevælling. Man kan sagtens eksportere varer og have røde tal på bundlinjen hjemme på gården. Og de danske landmænd har i årevis tabt penge på hver eneste gris de eksporterer.

Derfor er de nu Europas mest forgældede. Samlet set er landbruget en kæmpe økonomisk belastning for samfundet. Ikke kun på grund af milliardstøtten, skattelettelserne, økologitilskud osv, men simpelthen fordi erhvervet har spillet hasard med hele samfundsøkonomien. Det blodige spor som de mange krakkede banker trækker gennem samfundsøkonomien er i høj grad landbrugets værk.

Og nu skal staten låne milliarder i udlandet for at betale regningen for landbrugets uansvarlighed. Dem skal kommende generationer betale tilbage, mens nogle af de smarte bønder, der solgte deres jord i tide, drikker dyre vine i deres dejlige villa, hvis de da ikke lige er rejst til syden eller kørt ud i sommerhuset i deres lækre firehjulstrækker for at nyde livet ved stranden. —

Knud Haugmark
Skelhøjvej 25 C, 1 th.
2800 Lyngby
www.haugmark.dk